Raad A’dam wil dat Van der Laan burgemeester blijft

In oktober liet hij zelf al weten nog “een poosje” door te willen. Officieel moet het kabinet de voordracht nog goedkeuren.

Van der Laan tijdens een bezoek aan de El Kabir-moskee. Foto Remko de Waal / ANP

In oktober liet burgemeester Van der Laan zelf al weten nog zes jaar burgemeester van Amsterdam te willen zijn, nu heeft de gemeenteraad ook ingestemd om Van der Laan voor te dragen voor herbenoeming. Dat gebeurde woensdag in een besloten raadsvergadering.

Bij zijn voornemen om burgemeester te blijven schreef Van der Laan aan de raad:

“Graag blijf ik als burgemeester nog een poosje dienstbaar aan deze mooie stad en haar fantastische inwoners. Wel is er, naast meer balans in de stad, ook meer balans nodig in mijn leven. Dat betekent niet dat ik mij voor minder dan 100 procent wil inzetten, wel dat ik mijn tijd anders zal proberen in te delen waardoor deze functie een voorrecht blijft en een minder zware wissel trekt op mijn privéleven en dat van mijn gezin.”

Lees ook een profiel over Van der Laan: De burgemeester wil altijd winnen

7,7

Van der Laan is burgemeester sinds juli 2010. Daarvoor was hij onder meer minister van Wonen, Wijken en Integratie. Ondanks dat zijn partij PvdA na de laatste gemeenteraadsverkiezingen geen deel meer uitmaakt van het college, blijft Van der Laan populair. Een enquête vorig jaar zomer wees uit dat driekwart van de Amsterdammers Van der Laan als burgemeester wilde behouden. Hij kreeg als rapportcijfer gemiddeld een 7,7.

Puur formeel gezien is de benoeming van Van der Laan er nog niet doorheen. De koning moet de benoeming goedkeuren na een voordracht van de minister van Binnenlandse Zaken die zich baseert op een advies van de gemeenteraad.

    • Joram Bolle