Politieonderzoek fraude bij vier natuurorganisaties

De politie denkt dat maar 8 procent van de donaties van vier stichtingen aan goede doelen is gegeven.

Foto Roos Koole / ANP

De politie doet onderzoek naar mogelijke fraude bij vier natuur- en milieustichtingen en vier daaraan gelieerde bedrijven. In het kader van dat onderzoek heeft de politie in verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland huiszoekingen gedaan, waarbij onder meer auto’s, contant geld en administratie zijn meegenomen. Dat maakte de politie woensdag bekend.

De vier stichtingen (Stichting Help, Nederlandse Stichting voor Hulp aan Dieren, Stichting Werelddier en Stichting Menodi) zijn volgens de politie allemaal op een of andere manier met elkaar verbonden, bijvoorbeeld door gedeelde bestuurders of bedrijven die er aan gelieerd zijn. Alle genoemde stichtingen hebben een status als algemeen nut beogende instelling (ANBI). Dat betekent dat een organisatie zich voor minstens 90 procent in moet zetten voor het algemeen nut. Aan de status zijn verschillende belastingvoordelen verbonden, zoals de aftrekbaarheid van een gift.

8 procent

Er zijn nog geen verdachten aangehouden, omdat het onderzoek zich nog niet in de fase bevindt waarbij dat aan de orde is, zegt de politie. Wel heeft de politie twee verdachten in het vizier. Concreet verdenkt de politie de verdachten ervan gefraudeerd te hebben met binnengekomen donaties. Het is mogelijk dat maar 8 procent van de binnengekomen donaties naar het goede doel is gegaan, aldus de politie.

De politie startte het onderzoek nadat de bank waar de vier stichtingen een rekening hebben, verdachte transacties meldde. Bij elkaar zou het gaan om het mogelijk verduisteren van honderdduizenden tot miljoenen euro’s. De stichtingen kregen volgens de laatste financiële jaarverslagen in één jaar tussen de ongeveer 300.000 euro en 3 miljoen euro aan donaties binnen. De politie onderzoekt de afgelopen vijf jaar.

Van de vier stichtingen is alleen Stichting Werelddier direct bereikbaar voor een reactie. Een woordvoerder:

“Wij herkennen ons niet in het beeld dat door de politie geschetst wordt. Onze boekhouding is altijd netjes openbaar geweest. De andere stichtingen ken ik wel van naam, zoals ik honderden stichtingen ken, maar we hebben verder geen enkele band met hen.”

    • Joram Bolle