Opnieuw politieke ruzie in Venezuela om amnestiewet

Terwijl het parlement een wetsvoorstel voor amnestie aannam, zegde president Maduro bij voorbaat al toe het voorstel te zullen blokkeren.

Het Venezolaanse parlement in sessie Foto: Federico Parra / AFP

Een meerderheid in het Venezolaanse parlement heeft dinsdagavond (lokale tijd) gestemd voor een amnestiewet voor 76 politieke gevangenen. De stemming lijkt echter vooral symbolisch, omdat de regering van president Nicolas Maduro meteen liet weten het wetsvoorstel te zullen blokkeren.

Een van de gevangenen is de prominente politicus Leopoldo Lopez. Vorig najaar werd hij veroordeeld tot een celstraf van bijna veertien jaar. Lopez wordt verantwoordelijk gehouden voor het opzetten van gewelddadige demonstraties waarbij in het voorjaar van 2014 ruim veertig doden vielen. Behalve voor de 76 politieke gevangenen regelt het voorstel ook amnestie voor honderden Venezolanen die zijn opgepakt omdat ze zich tegen de regeringspartij van oud-president Chavez hebben gekeerd.

‘Deze wet zal er niet komen’

Na twee debatten en een stemmingsronde voor alle 29 artikelen verklaarde parlementsvoorzitter Henry Ramos Allup het wetsvoorstel tot aangenomen, wat tot applaus en gejuich leidde bij de oppositie. Er waren afkeurende reacties te horen uit het regeringsvak.

Parlementslid Delsa Solórzano, een van de indieners van het wetsvoorstel, ziet het wetsvoorstel als basis voor “nationale verzoening”. De regering van president Maduro beweert dat de wet amnestie geeft aan schenders van mensenrechten.

Tijdens een tv-toespraak die werd uitgezonden toen het debat nog gaande was, liet president Maduro al weten het wetsvoorstel niet te zullen tekenen.

“Het staat vast dat deze wet er niet zal komen. Wetten die criminelen en terroristen beschermen, zullen niet worden aangenomen.”

Strijd tussen oppositie en Maduro

De oppositie behaalde bij de parlementsverkiezingen van december een tweederdemeerderheid. Maduro zag zich daarop genoodzaakt een nieuw kabinet samen te stellen. Sindsdien ligt de Venezolaanse regering continu overhoop met het parlement.

De oppositie verzette zich fel toen Maduro zijn macht tijdelijk vergrootte door een economische noodtoestand af te kondigen, en legde zelfs het werk neer uit protest tegen uitspraken van het regeringsgezinde Hooggerechtshof.

    • Sjoerd Klumpenaar