Opnieuw politie-inval in woning in Rotterdam

Na de aanhouding van vier terreurverdachten zondag in Rotterdam, was er vannacht een inval in de wijk Kralingen.

Politieagenten tijdens de inval in de Rotterdamse straat Oudedijk. Foto BAS CZERWINSKI/ANP

De politie heeft in nacht van dinsdag op woensdag weer een inval gedaan in een Rotterdamse woning wegens een terreurverdenking. De politie wilde nagaan of in het huurpand, aan de Oudedijk in de wijk Kralingen, explosieven of wapens aanwezig waren. Dat bleek niet het geval. Wel nam de politie een computer en „documenten” in beslag, meldt het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM). Er was niemand in de woning aanwezig. Mogelijk stond het pand leeg. „Dat wordt uitgezocht”, zegt een woordvoerder van het OM. „Het zou tot voor kort bewoond zijn geweest.” Er zijn, aldus het OM, „geen aanwijzingen” voor een verband met de aanslagen in Brussel of Parijs.

Het adres kwam op de radar van justitie bij de doorzoeking van twee andere Rotterdamse huizen afgelopen zondag. De politie heeft die dag vier mannen als terreurverdachte aangehouden, onder wie de Fransman Anis B. Uit hun woningen, aan de Mathenesserweg en de Burgemeester Meineszstraat, heeft de politie onder meer kogels, drugs, simkaarten en gegevensdragers meegenomen.

Zwaarbewapende agenten van de Dienst Speciale Interventies gingen vannacht rond half een de woning aan de Oudedijk binnen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) was ter plaatse. Direct omwonenden moesten hun huis uit voorzorg verlaten. Een van hen, dertiger Alexander Teumer, zegt dat de politie „kalm en georganiseerd” overkwam. „Dus we waren niet bang.” Teumer en de andere omwonenden werden eerst naar een sporthal gebracht. Daarna konden sommigen snel terugkeren naar hun huis. Anderen vonden onderdak bij vrienden of in een hotel. Woensdagochtend konden zij naar huis.

Twee van de zondag aangehouden mannen worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het OM verdenkt de mannen, 43 en 47 jaar en van Algerijnse komaf, van „deelneming aan een terroristische organisatie” en wil hen twee weken langer vasthouden. Een derde verdachte, 35 jaar oud, wordt vandaag vrijgelaten.

De Fransman Anis B. (32), arrestant nummer vier, werd dinsdag voorgeleid. Frankrijk verzocht Nederland om zijn aanhouding wegens verdenking van het voorbereiden van een terreuraanval in Frankrijk. Hem hangt overlevering aan Frankrijk boven het hoofd.