Opgepakte Franse journaliste: Nederlandse politie hielp mee met illegale arrestatie

Foto ANP/Robin van Lonkhuysen

De vorige week in Den Haag opgepakte Franse journaliste Florence Hartmann wil de Nederlandse staat aanklagen. Volgens haar is de arrestatie door bewakers van het Joegoslavië-tribunaal van de Verenigde Naties in Den Haag in strijd met internationale regels. Op videobeelden van het incident  is te zien dat ze buiten  het hof op Nederlands grondgebied door VN-bewakers werd opgepakt, terwijl Nederlandse agenten toekeken en meehielpen.

“Dat is een overduidelijke inbreuk op de Nederlandse soevereiniteit. Of de politie arresteert me op Nederlands grondgebied, of de VN-agenten doen dat in het gebouw van het tribunaal. Maar dit is illegaal”, zegt ze. “Waarom heeft Nederland me niet beschermd?”

Hartmann werkte in de jaren negentig voor Le Monde als oorlogsverslaggever in voormalig Joegoslavië en was van 2000 tot 2006 woordvoerder van aanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal. Ze werd in 2008 veroordeeld tot het betalen van een geldboete omdat ze in een boek over het hof een jaar eerder vertrouwelijke informatie over een deal van de rechters met Servië naar buiten zou hebben gebracht.

Omdat ze dat bedrag niet betaalde, zette het hof de boete in 2011 om in een gevangenisstraf van zeven dagen. Frankrijk weigerde haar uit te leveren en ook Nederland liet haar de afgelopen jaren lopen, zegt ze. Nadat ze het Paasweekeinde in de Scheveningse gevangenis had doorgebracht, werd ze dinsdag “vervroegd” vrijgelaten.

Behalve aan een klacht tegen de Nederlandse autoriteiten, werkt ze met haar advocaat nu ook aan een klacht bij de speciale VN-rapporteur voor de onafhankelijkheid van rechters en advocaten en bij de rapporteur voor de vrijheid van meningsuiting. “Iedereen heeft geschreven wat ik destijds heb opgeschreven”, zegt Hartmann. “Het enige verschil is dat ik de namen van de rechters heb genoemd die die afspraken met Servië maakten. Zij willen wraak op mij nemen.”

De politie Haaglanden wilde woensdagavond niet reageren.