Ook Brussel kritisch over Turkije na Erdogan-satire

Turkije riep de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje na het satirisch lied Erdowie, Erdowo, Erdogan.

Recep Tayyip Erdogan op een persconferentie op de luchthaven van Istanbul. Foto Kayhan Ozer/ AP

Elke Europese politicus weet dat je niet in een vlek moet wrijven, maar die les is de Turkse president Erdogan ontgaan. Een satirisch Duits lied over de Turkse president, amper opgemerkt, is in mum van tijd populair geworden door een diplomatieke rel.

Nadat Turkije de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje had geroepen, hebben op woensdag zowel Duitsland als de Europese Unie afstand genomen van deze stap van bondgenoot Turkije. Voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker “gelooft dat Turkije door deze stap eerder verder van de EU afdrijft dan dichterbij komt”, laat zijn woordvoerder weten, zo tekent persbureau Reuters op.

Kritiek op gebrek persvrijheid in Turkije

De klucht begon twee weken geleden met het satirische liefdjesliedje Erdowie, Erdowo, Erdogan, uitgezonden op de Duitse publieke zender NDR (onderdeel van ARD). Het zeer catchy nummer, in melodie verwijzend naar de grote hit van Nena uit 1984 Irgendwie, Irgendwo, Irgendwan, bekriseert der Boss vom Bosporus.

Het lied - ondersteund met beelden van onder meer hard optreden van Turkse politie tegen demonstranten – gaat over het grote paleis dat hij liet bouwen in een natuurreservaat en het gebrek aan persvrijheid in Turkije. Wanneer journalisten iets schrijven wat Erdogan niet zint, dan verdwijnen ze in de bak. Een duidelijk verwijzing naar de twee Turkse journalisten van oppositiekrant Cumhuriyet die vrezen voor een levenslange gevangenisstraf na publicatie over het sturen van wapens naar jihadisten in Syrië. Erdogan is mede-aanklager in deze zaak.

Het nummer Erdowie, Erdowo, Erdogan, ook kritisch op het vluchtelingenakkoord met de Europese Unie, is een hit op social media en ondertussen al bijna drie miljoen keer bekeken.

    • Huib de Zeeuw