‘Ooit ga ik dat nog bouwen’

Carrièreswitch Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Rento Hermanns (59) deed het noodgewdongen. In de crisis van 2008 verloor hij zijn baan als architect.

Hoogtepunt: „Ik durfde nooit eigen ondernemer te worden, maar nu haal ik veel werk binnen.”

Dieptepunt: „Ik mis het tekenwerk als architect wel eens.”

Hoe zijn huizen gebouwd? Hoe wonen mensen?

„Toen ik nog als klein jongetje door de stad liep waren dat de vragen die mij intrigeerden. Het was daarom een logische keus architect te worden. Dat ben ik 25 jaar gebleven, tot aan de crisis van 2008. Het ging toen bar slecht in de bouw, en de helft van de architecten werd ontslagen - ook ik. In eerste instantie solliciteerde ik op vacatures in de architectuur, maar dat bleek vrijwel onmogelijk. Had je vroeger tien sollicitanten voor een baan, nu waren het er honderden.”

Met een elektrische bus door de stad

„De omslag kwam dankzij een praatje met een oude kennis, die mensen helpt hun droom te realiseren. In gesprek met hem kwamen er dingen van vroeger boven. Als student was ik weekendsuppoost geweest van een mobiele galerie in Rotterdam. Met een bus vol kunst reed ik door de wijken, om kunst naar de bewoners toe te brengen. Die herinnering, in combinatie met het feit dat ik altijd al geïnteresseerd ben geweest in energiebesparing, bracht me op het idee met een zelf opgeknapte elektrische bus door de stad te rijden en mensen advies over energiebesparing te geven.”

Werken in de kruipruimte

„Mijn bus ‘Rondomdom’ wordt met veel enthousiasme ontvangen. Voorbijgangers stappen spontaan binnen voor advies. Ik kreeg er subsidie voor, maar kon er niet van leven, dus moest ik nog iets anders verzinnen. Een van de belangrijkste adviezen in mijn bus gaat over vloerisolatie, ik leerde hoe ik dat zelf kan doen. Nu breng ik de meeste van mijn tijd door in kruipruimtes. Ik vind het erg leuk na te denken over de beste oplossingen. In de kruipruimtes kom ik vaak dingen tegen waarvan ik nu weet: daar waren we als architect of aannemer niet voldoende bewust van. Soms krijg ik in de gebouwen die ik bezoek ideeën voor mijn eigen droomhuis. Ooit ga ik dat nog bouwen, met alle nieuwe technieken die ik nu ken.”