OM eist acht jaar cel in moordzaak Els Borst

De verdachte, Bart van U., heeft zich volgens justitie niet schuldig gemaakt aan moord maar aan doodslag.

Rechtbanktekening van Bart van U. bij de rechtbank in Rotterdam. Foto Aloys Oosterwijk / ANP

Het Openbaar Ministerie vindt dat de man die heeft bekend oud-minister Els Borst en zijn zus Loïs te hebben gedood door de Rotterdamse rechtbank moet worden veroordeeld tot tbs met bevel tot dwangverpleging voor onbepaalde tijd. Hij moet ook nog een gevangenisstraf krijgen voor de duur van acht jaar.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen TBS met dwangverpleging en acht jaar gevangenis eist het OM tegen moordenaar Borst en Loïs. #BartvanU

Bart van U. (40) heeft zich volgens justitie niet schuldig gemaakt aan moord maar in beide gevallen aan doodslag. Hij heeft volgens het OM gehandeld in een plotselinge opwelling. Volgens justitie heeft de verdachte die zegt te hebben gehandeld in goddelijke opdracht de neiging gebeurtenissen “achteraf psychotisch in te kleuren”, aldus officier van justitie Eveline van de Burg.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Er zijn onvoldoende aanwijzingen voor moord. Wel acht OM doodslag bewezen tav Els Borst. #BartvanU

Hoog risico op herhaling

De verdachte heeft nabestaanden van twee slachtoffers “onbeschrijflijk en onherstelbaar veel leed toegebracht”. De hele samenleving is door het doden van Borst ernstig geschokt. Er is een hoog recidiverisico. De officier van justitie stelde woensdag:

“Dat juist zij die streed voor zelfbeschikking en een waardig levenseinde zelf door geweld om het leven is gekomen, is ontzettend wrang en voor velen onverdraaglijk.”

Het OM heeft ook fouten gemaakt in deze zaak, stelde commissie Hoekstra vorig jaar vast. Bart van U. had eerder moeten worden vastgezet. De verdachte kan zich niet op fouten beroepen, vindt het OM.

    • Marcel Haenen