Obama verkort straffen van 61 drugscriminelen

Ze zijn vrijwel allemaal veroordeeld voor niet-gewelddadige delicten. De meesten komen eind juli vrij.

Barack Obama begroet een oud-gevangene bij een restaurant in Washington DC. De president sprak woensdag met meerdere ex-gedetineerden over hun reïntegratie. Foto Nicholas Kamm / AFP

De Amerikaanse president Obama heeft de straffen verminderd van 61 veroordeelde criminelen wier straffen “verouderd en onredelijk zwaar” waren, meldt het Witte Huis. Volgens persbureau AP gaat het om drugscriminelen, en zullen ze worden vrijgelaten op 28 juli. Obama zegt al jaren een einde te willen maken aan de ‘oorlog tegen drugs’, maar is er de afgelopen jaren niet in geslaagd de door hem gewenste veranderingen in het strafstelsel door te voeren.

Vrijwel alle misdadigers die vervroegd vrijkomen, zitten vast voor niet-gewelddadige misdrijven, hoewel volgens AP een klein deel van hen is veroordeeld voor wapendelicten. Ongeveer een derde van de criminelen die worden vrijgelaten, was veroordeeld tot levenslang.

In totaal heeft Obama volgens het Witte Huis tijdens zijn presidentschap 248 misdadigers strafvermindering gegeven; meer dan de zes presidenten voor hem bij elkaar. Hij heeft 92 mensen die veroordeeld waren tot levenslang gratie verleend.

Woensdag spreekt Obama met veroordeelden die hijzelf, of zijn voorgangers Clinton en George W. Bush vervroegd vrijlieten. Onderwerp van gesprek is hun terugkeer in de samenleving.

    • Bastiaan Nagtegaal