Mugabe wil nog een termijn als president Zimbabwe

De Zimbabwaanse leider is al sinds 1980 aan de macht. Bij de volgende verkiezingen in 2018 zal hij 94 jaar oud zijn.

Robert Mugabe op bezoek in Japan met de premier Shinzo Abe. Kimimasa Mayama/Reuters

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe wil in 2018 opnieuw meedoen aan de presidentsverkiezingen in het land. Dat heeft hij verklaard tegenover journalisten bij een bezoek aan de Japanse hoofdstad Tokio, meldt de Zimbabwaanse staatskrant Herald. De 92-jarige regeringsleider is al aan de macht sinds het land in 1980 onafhankelijk werd van de Britse overheerser.

Een hernieuwde termijn van Mugabe is omstreden. Er is al jaren veel kritiek op het gebrek aan democratie en op de mensenrechtensituatie in Zimbabwe. Mugabe wimpelt bij voorbaat elke kritiek op een nieuwe termijn af. “Als ze het niet eens zijn met mijn bewind, zouden ze mijn volk moeten bekritiseren. Dat heeft mij het mandaat gegeven om te regeren.” Volgens Mugabe geniet hij nog voldoende steun onder zijn bevolking: “Ga naar Zimbabwe en vraag aan de bevolking of ik moet aftreden. Zij zullen boos op je worden.”

Mugabe maakt zich geen zorgen over de vraag of zijn gezondheidstoestand een nieuwe regeringstermijn toelaat. De president zal 94 jaar zijn bij de volgende verkiezingen “Twee jaar verder in tijd is niets, maar alleen God weet wat er de komende periode gaat gebeuren. Ik ben nu fit, maar als ik niet fit genoeg ben zal ik me niet kandideren. Mijn volk wil dat ik mij weer kandidaat stel en ze hebben mij zelfs al genomineerd voor 2018.”

Veel kritiek

Op het beleid van de Zimbabwaanse president is al jaren veel kritiek. Mugabe duldt oppositiepolitiek slecht. Naar schatting 200 aanhangers van de MDC van Morgan Tsvangirai werden vermoord toen die partij in 2008 de verkiezingen won.

Een tegenkandidaat voor bij de volgende verkiezingen in 2018 heeft zich desalniettemin al aangediend, schreef correspondent Bram Vermeulen onlangs. Het gaat om de voormalig vicepresident Joice Mujuru, die eerder uit de regering werd gezet omdat ze zich volgens Mugabe schuldig zou hebben gemaakt aan corruptie.

    • Jorg Leijten