‘Meubels en kleding moeten van goede kwaliteit zijn’

Janneke Smale (32) is grafisch ontwerper en runt met haar zakelijk partner een ontwerpbureau. Ze werken voor commerciële en niet-commerciële opdrachtgevers. Met man en dochter woont Janneke in Amsterdam-Oost.

Foto Bob van der Vlist

in

‘Omar Saiid en ik waren in dienst van een ontwerpbureau, maar dat stopte in 2010. Toen besloten we samen iets nieuws op te zetten en begonnen we Saiid & Smale. Omdat we midden in de economische crisis van start gingen, waren we niet anders gewend dan dat de markt moeilijk was. Regelmatig was er bijvoorbeeld niet genoeg budget om extra materiaal in te zetten als de opdrachtgever het wel een leuk idee vond. Gelukkig hebben we het productieproces wel altijd dichtbij huis kunnen houden. Je ziet vaak dat de druk van een boek wordt uitbesteed aan goedkopere Oost-Europese landen of China, maar dan ben je de controle kwijt.

Inmiddels doen we goede zaken. We hebben vaste klanten zoals het Kröller-Müller Museum, SkyTeam en Vogelbescherming Nederland en daarnaast doen we losse opdrachten. We ontwerpen huisstijlen, maar ook tijdschriften en boeken. We kunnen een beroep doen op goede freelancers indien nodig en met enige regelmaat moet ik in het weekend doorwerken als we een haastklus hebben. Op vrijdag is het mama-dag, dan ga ik leuke dingen doen met onze dochter Juul (15 maanden). Toch werk ik zo’n veertig uur per week.

Het leukst zijn de opdrachten waarbij niet alles vastligt, zodat we er meer creativiteit in kwijt kunnen. Voor SkyTeam heb ik veel gereisd, onder meer naar Indonesië, China en Japan. Dat soort klussen kosten veel tijd, maar het is leuk om met mensen uit een andere cultuur te werken.”

uit

‘Mijn man en ik gaan graag uit eten en de komst van onze dochter heeft daar weinig aan veranderd. Wel is het zo dat we iets minder vaak gaan. We nemen Juul regelmatig mee. We eten dan een voor- en een hoofdgerecht en het toetje thuis, want Juul gaat om 20.00 uur naar bed. Laatst aten we bij restaurant Rijsel en dat ging heel goed. Juul at zoveel mogelijk met ons mee en het personeel vond het leuk dat ze er was. In Amsterdam heb je heel veel goede restaurants, maar favoriet bij ons zijn onder meer Le Hollandais, La Vallade en Choux. Per persoon zijn we op zo’n avond al snel 50 euro kwijt, maar als we echt speciaal uit eten gaan, wordt het snel duurder.

Al sinds mijn zwangerschap volg ik de trainingen van Mom in Balance, workouts voor zowel voor als na de bevalling in de buitenlucht. Inmiddels doe ik de Mom in shape-lessen en ga ik er twee keer per week heen. Het is heel fijn om regelmatig te trainen en dat met andere moeders samen te doen. Voorheen zat ik op hockey, maar de trainingen waren ver weg en de wedstrijden zijn op zondag. Tegenwoordig is dat juist een dag dat ik graag met Juul ben.

Verder koop ik weinig, maar als ik meubels of kleding aanschaf, moet het wel van goede kwaliteit zijn, dus is het vaak wat duurder. Ik vind het belangrijker dat het goed ontworpen en origineel is, dan dat het bijvoorbeeld een goedkope Ikea-kast is die half Nederland in zijn woonkamer heeft staan.”

    • Liza Titawano