Marathonrijder eerste Nederlandse dopinggeval in schaatsen

Zowel de A- als B-staal van Thom van Beek (24) is positief. Recent ketste een transfer naar LottoNL-Jumbo af om “een medisch probleem”.

Foto Vincent Jannink / ANP

Schaatser Thom van Beek (24) heeft een positieve dopingtest afgeleverd. Er werden sporen van EPO bij hem aangetroffen, meldt schaatsbond KNSB woensdag.

Zowel zijn A-staal als B-staal is positief bevonden. Daarom dreigt voor Van Beek nu een schorsing. De KNSB zegt Van Beek “een ordemaatregel” te hebben opgelegd in afwachting van een besluit van de tuchtcommissie.

Het is de eerste keer Nederlandse dopinggeval in het seniorenschaatsen. Alleen een Nederlandse junior werd in 2009 betrapt op het gebruik van anabole steroïden en geschorst.

Van Beek zegt in een verklaring geen idee te hebben waarom de test positief is uitgevallen:

“Ik ben oprecht verbijsterd en heb geen EPO gebruikt, nu niet en ook in het verleden niet. Ik ben mij er overigens van bewust dat ik met deze uitspraak de schijn tegen mij heb, in het verleden zijn er sporters geweest die eerst hebben ontkend en waarbij later toch doping gebruik is vastgesteld.”

Afgeketst

Recent tekende Van Beek nog een contract bij de ploeg van Sven Kramer, LottoNL-Jumbo. Coach Jac Orie zei over die stap:

“Ik denk dat er veel potentie zit in Thom. Hij past prima in onze allroundtrein en ik ben ervan overtuigd dat Thom progressie kan gaan boeken op de vijf kilometer.”

Op 27 maart kwam opeens het nieuws dat de transfer was afgeketst. Van Beek maakte volgens de ploeg melding van een medisch probleem.

Van Beek was vooral bekend uit het marathonschaatsen. Hij werd zesde op het NK Marathon en tweede op het onderdeel mass-start in het langebaanschaatsen. Vorige maand werd bekend dat een aantal Russische schaatsers positief bevonden is op het gebruik van meldonium, dat sinds begin dit jaar op de dopinglijst staat. Onder hen is sprinttopper Pavel Koelizjnikov.

    • Joram Bolle