Lesbiennes trouwen en scheiden vaker dan homo’s

Ruim 30 procent van de 580 huwelijken tussen lesbiennes eindigde de afgelopen tien jaar in een scheiding.

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen sloot in 2001 vier homohuwelijken.
De Amsterdamse burgemeester Job Cohen sloot in 2001 vier homohuwelijken. Foto Marcel Antonisse/ ANP

De kans dat een huwelijk niet standhoudt, is het grootst bij lesbiennes. Ruim 30 procent van de 580 gesloten huwelijken in 2005 was tien jaar later geëindigd in een echtscheiding. Dat concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) na onderzoek naar het aantal gesloten huwelijken en scheidingen sinds de openstelling van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht.

Op 1 april is het vijftien jaar geleden dat het eerste homohuwelijk in Nederland werd gesloten. Een huwelijk tussen twee mannen houdt langer stand, na tien jaar was ruim 15 procent van de mannenhuwelijken geëindigd in een scheiding. Bij huwelijken tussen man en vrouw ligt het percentage iets hoger: 18 procent.

Grote toename vrouwenhuwelijken

In de eerste twee jaar na de invoering van het homohuwelijk trouwen meer homo’s met elkaar dan lesbiennes, vanaf 2003 overtreft het aantal gesloten vrouwenhuwelijken de mannenhuwelijken. Afgelopen jaar werden er 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen, iets meer dan in de vijf jaren ervoor.

Verder blijkt dat de kans op een echtscheiding het grootst is als mensen voor hun twintigste of tussen hun veertigste en vijftigste trouwen. Ook wanneer er een groot leeftijdsverschil is tussen de partners is de kans op een scheiding groter.

Homomannen zijn ouder en leeftijdsverschil is groter

Homomannen zijn het oudst als zij trouwen, gemiddeld 43 jaar. Bijna 20 procent van de mannen is boven de 55. Ook is er een groot leeftijdsverschil tussen de partners. Bij huwelijken tussen twee mannen was in 2015 de ene partner gemiddeld 7,5 jaar ouder dan de andere.

Lesbische vrouwen zijn op hun huwelijksdag gemiddeld 39 jaar. Heteroseksuele stellen trouwen over het algemeen jonger: mannen doen dat gemiddeld op hun 37ste, vrouwen op hun 34ste.