Leden door VN gesteunde eenheidsregering in Tripoli

De rivaliserende regeringen in Tripoli en Tobruk erkennen deze regering niet. De zetel van de eenheidsregering was in Tunis.

Een foto van de Facebook-pagina van de eenheidsregering: de beoogde premier al-Sarraj arriveert in Tripoli. Foto AFP

Zeven leden van de regering van nationale eenheid van Libië zijn aangekomen in Tripoli om te proberen een machtsbasis te creëren. Dat meldt Al Jazeera. De eenheidsregering wordt wel erkend door de Verenigde Naties, maar niet door de twee rivaliserende regeringen die nu beide een deel van Libië besturen.

Het is een nieuwe stap op weg naar het inwerking treden van de nieuwe regering, maar wellicht een die weinig uithaalt. Sinds de verkiezingen van 2014 zijn er al twee Libische parlementen. Het uittredende parlement waarin voornamelijk moslimfundamentalisten zaten, legde zich niet neer bij de uitslag. Het nieuwe parlement vestigde zich in het oostelijke Tobruk, bestaat uit federalisten en werd internationaal erkend. Daarop ontstond een burgeroorlog tussen de aan de parlementen gelieerde milities.

In december werd in Marokko onder VN-toezicht een akkoord gesloten voor de vorming van een nationale eenheidsregering. Tot nu toe heeft die regering zijn zetel in de hoofdstad van buurland Tunesië, omdat die slechts gesteund wordt door een minderheid van de parlementsleden van beide regeringen.

De regering van moslimfundamentalisten in Tripoli wilde niet dat de regering onder leiding van de beoogde premier Fayez al-Sarraj naar de Libische hoofdstad zou komen. Om Tripoli te bereiken, ondernam de eenheidsregering daarom een twaalf uur durende bootreis vanuit Tunesië, in plaats van het vliegtuig te pakken. Volgens Al Jazeera is het vooralsnog rustig in Tripoli, na de aankomst van de eenheidsregering.

IS

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) gedijt ondertussen in Libië door de rivaliteit. De hoop is dat een regering van nationale eenheid een effectievere strijd tegen IS kan voeren dan de rivaliserende parlementen. IS heerst nu vanuit Sirte - de voormalige machtsbasis van dictator Gadaffi - over een kuststrook van zo’n 300 kilometer en bedreigt daarbij belangrijke olie-installaties. Daarbij stak het voor een aanval al de grens over met Tunesië, waar het tot een clash met veiligheidstroepen kwam.

Gevreesd wordt dat IS Libië als nieuwe uitvalsbasis kiest nu er terrein in Syrië en Irak verloren wordt. Er is nog geen internationale coalitie die georganiseerd in Libië tegen IS vecht. Wel zijn er door de betreffende regeringen officieel onbevestigde berichten dat onder meer Britse, Franse en Amerikaanse commando’s in Libië actief zijn.

    • Joram Bolle