Kijken: Zo leest Barack Obama ‘Max en de Maximonsters’ voor

De Amerikaanse president Barack Obama leest ieder jaar tijdens het Paasweekend het prentenboek ‘Max en de Maximonsters’ voor. Dat voorlezen gaat gepaard met vele gekke bekken.

Barack en Michelle Obama lezen tijdens het Paasweekend 'Max en de Maximonsters' voor.

“Gooi je klauwen in de lucht!” Je zult het een Amerikaanse president niet vaak horen zeggen. Toch zegt Barack Obama het minimaal eens per jaar. Dit Paasweekend weer.

Voor de jaarlijkse voorleessessies van de White House Easter Egg Hunt las hij in het bijzijn van tientallen Amerikaanse kinderen Maurice Sendaks Where the Wild Things Are voor. In dat prentenboek, in het Nederlands verschenen onder de titel Max en de Maximonsters, droomt het als wolf verklede jongetje Max op zijn slaapkamer weg naar een droomwereld. En in die droomwereld jagen griezelige Maximonsters hem de stuipen op het lijf doordat ze hem ‘hun vreselijke klauwen laten zien’.

Dat moesten de aanwezige kinderen dit weekend in de tuinen van het Witte Huis in Washington ook doen. “Ik heb wel jullie hulp nodig”, zei Obama voordat hij zijn “favoriete kinderboek” begon voor te lezen. “Er zijn delen waarbij jullie mee moeten doen”.

Door hun eigen klauwen in de lucht te gooien dus. Maar ook, net als de griezelige Maximonsters in het boek, door met hun ‘tanden te knarsen’ en met hun ‘ogen te rollen’. Obama deed druk mee. Zoals vanouds. Op gekkere bekken zul je hem gedurende het jaar niet betrappen.

    • Roderick Nieuwenhuis