Kijken: waarom een ‘homokoninkrijk’ in oorlog is met Australië

Op een groepje onbewoonde eilanden werd in 2004 het Gay and Lesbian Kingdom uitgeroepen.

Beeld: MicroNation / YouTube

Op Cato Island, een minuscuul eilandje voor de kust van Australië, werd op 14 juni 2004 een bijzonder land uitgeroepen: het Gay and Lesbian Kingdom of the Coral Sea Islands. Drie maanden later verklaarde het land al de oorlog aan buurland Australië. In een nieuwe YouTube-video van het kanaal MicroNation wordt de geschiedenis van het landje uit de doeken gedaan.

In 2004 werd in Australië een nieuwe wet geïntroduceerd waarin werd vastgelegd dat stellen van gelijk geslacht niet mochten trouwen. Ook een huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen dat in een ander land is gesloten, wordt door de Australische regering niet erkend. Voor een aantal homoactivisten was de wet reden om Australië te verlaten.

De Gayflower

De activisten voeren 200 mijl naar de Coral Sea Islands met hun schip de Gayflower (een flinke knipoog naar de Mayflower, het schip waarmee de eerste pelgrims naar Amerika voeren). Daar aangekomen werd een regenboogvlag gehesen en één van de opvarenden, Dale Anderson, verkozen tot keizer.

Hoewel geen enkel land het Gay and Lesbian Kingdom erkent, zeggen de stichters dat zij volgens internationale wetten bestaansrecht hebben. Daarin staat namelijk dat overzeese gebieden zich onafhankelijk mogen verklaren als de bewoners onderdrukt worden.

Het landje kent een grondwet en een Wet op Terugkeer, waarin staat dat elke homo of lesbienne ter wereld automatisch het recht heeft om burger van het koninkrijk te worden. Er worden postzegels verkocht en het volkslied is I Am What I Am van Gloria Gaynor.

    • Wouter van Dijke