Je zoontje zien door de tralies van het hek

Uriel wordt van Abril en zijn zoontje Julián gescheiden door een hek: de grens tussen de VS en Mexico. Deze minidocu toont hoe zij elkaar toch kunnen zien.

Zoontje Julián kan zijn vader Uriel alleen aanraken door zijn vingertoppen door het ijzeren hekwerk te steken.
Zoontje Julián kan zijn vader Uriel alleen aanraken door zijn vingertoppen door het ijzeren hekwerk te steken. Foto: Screenshot Through the Wall - Tim Nackashi

In de zes minuten durende documentaire Through the Wall krijgen we een indrukwekkend portret te zien van Uriel, Abril en hun zoontje Julián. Het van oorsprong Mexicaanse gezin had geen papieren leefde daarom illegaal in de Amerikaanse stad San Diego, tot vader Uriel op een dag werd aangehouden voor een kleine verkeersovertreding. Omdat hij geen rijbewijs kon tonen, werd hij het land uitgezet. Abril en Julián bleven achter.

Twee jaar later toont filmmaker Tim Nackashi hoe het gezin eens in de zoveel tijd samenkomt bij een hek aan de grens. Om er te komen moet Abril met de kleine Julián een stuk lopen door onherbergzaam gebied. Samen lopen ze langs open riolen en door moerassen. Voor Uriel is het de enige manier om zijn zoontje te zien, al snapt de kleine Julián waarschijnlijk niet helemaal wat er aan de hand is. Ze kunnen elkaar alleen aanraken als ze hun vingertoppen door het hekwerk heen steken.

De regering onder president Obama speelt een dubbele rol in de migrantenkwestie. Obama stuit bij zijn hervormingspogingen op de onwil van het door de Republikeinen gedomineerde congres. Tegelijk zette Obama meer illegalen uit dan al zijn voorgangers. Hij staat ook wel bekend als de ‘deporter-in-chief’.

Amerika-correspondent Diederik van Hoogstraten bezocht in 2014 voor NRC Handelsblad een immigratierechtbank in Los Angeles.