Ruim drie jaar voor Holleeder na bedreiging Peter R. de Vries

Holleeder was zelf in beroep gegaan, maar het hof legde een zwaardere straf op dan de rechter.

Peter R. de Vries.
Peter R. de Vries. Foto Bart Maat / ANP

Willem Holleeder heeft in hoger beroep een zwaardere straf gekregen voor de bedreiging van Peter R. de Vries dan in eerste aanleg. Hij is door het Amsterdamse gerechtshof veroordeeld tot vier maanden cel. Bovendien moet hij de resterende drie jaar uitzitten van een eerdere voorwaardelijke gevangenisstraf. Dat laatste is ook meer dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Holleeder kwam op 25 april 2013 bij De Vries aan de deur en bedreigde hem met geweld of de dood, aldus het Hof:

De Vries en zijn vrouw vonden de situatie zeer intimiderend en waren bang voor een fatale escalatie.

De rechtbank had Holleeder een straf opgelegd van 46 dagen, plus negentig dagen van zijn eerdere voorwaardelijke vrijlating na een eerdere veroordeling voor bedreiging. Het hof vond echter dat hij het volledige restant van zijn straf moet uitzitten, omdat hij zich opnieuw schuldig gemaakt heeft aan hetzelfde misdrijf.

‘Geen woord’

Holleeder kwam bij De Vries aan de deur verhaal halen over een Amerikaanse verfilming van diens boek over de ontvoering van Freddy Heineken. “Ik kom je even zeggen, mijn naam niet in de film, geen woord en ook niet in het boek”, zei hij volgens De Vries, die naar eigen zeggen ook werd uitgemaakt voor “vuile kankerhond”. Later zou hij onder meer een aantal keer gezegd hebben: “Moet ik het nu afmaken? Wil je dat ik dat nu doe?”

Enkele dagen na het voorval heeft Holleeder zich tegenover De Vries verontschuldigd. Die deed desalniettemin aangifte: “Soms moet je een piketpaaltje slaan”.

Holleeders bedreigingszaak staat los van de verdenkingen van moord, waarvoor hij nu al vastzit.