Hollande ziet af van afpakken nationaliteit terroristen

De Assemblée Nationale en Senaat konden het niet eens worden over een wettekst om het staatsburgerschap van veroordeelde terroristen af te nemen.

De Franse president François Hollande woensdag wanneer hij bekendmaakt zijn plan intrekt om het staatsburgerschap van veroordeelde terroristen af te pakken. Foto Stephane de Sakutin/Reuters

De Franse president François Hollande ziet na vier maanden opgewonden debat af van zijn voornemen om het staatsburgerschap van veroordeelde terroristen af te nemen. Nadat de Assemblée Nationale en de door de rechtse oppositie gedomineerde Senaat het niet eens konden worden over een zelfde tekst voor wijziging van de grondwet heeft hij zijn plan moeten intrekken.

Hollande maakte zijn voornemen bekend op de maandag na de aanslagen in Parijs en Saint-Denis in november. Hij zei toen dat terroristen met dubbele nationaliteit hun Franse paspoort zouden kwijtraken, zelfs als zij in Frankrijk geboren waren. Deze suggestie was eerder gedaan door de Republikeinen van oud-president Sarkozy en door het nationaal-populistische Front National van Marine Le Pen. De president hoopte er na de aanslagen een politieke sfeer van nationale eenheid mee te creëren.

“Symboolmaatregel”

Maar mede door die voorgeschiedenis zwol de kritiek op deze “symboolmaatregel” in Hollandes linkse achterban aan. De vrees bestond dat de wetgeving tot twee “categorieën” burgers zou leiden, en dus tot ongelijkheid voor de wet. Daarop liet hij premier Manuel Valls de wetstekst aanpassen door die op álle Fransen van toepassing te verklaren, en niet alleen op mensen met dubbele nationaliteit. Die tekst kreeg uiteindelijk een meerderheid in de Assemblée Nationale.

Maar hoewel Valls erbij zei dat hij zou proberen te voorkomen dat mensen stateloos zouden worden, accepteerde de door de oppositie gedomineerde Senaat de wijzigingen niet. Die herschreef de wet weer tot de oorspronkelijke tekst, formeel óók om het creëren van stateloze burgers te voorkomen. Omdat voor een grondwetswijziging drievijfde meerderheid in Assemblée en Senaat samen nodig is, was het plan onhaalbaar geworden.

“Ik constateer dat de Assemblée Nationale en de Senaat niet zijn uitgekomen op een akkoord over dezelfde tekst”, zei Hollande in een televisietoespraak over wat een van de zwaarste politieke nederlagen uit zijn presidentschap is geworden. “Daarom heb ik besloten het grondwettelijke debat te sluiten.”

    • Peter Vermaas