Harry van Bommel doet aangifte wegens smaad na beschuldiging

Volgens een oud-militair zou Van Bommel in februari zijn vrouw hebben aangerand tijdens een reis naar Suriname.

Foto Bart Maat / ANP

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel heeft aangifte gedaan wegens smaad en laster tegen een oud-militair die hem ervan beschuldigt zijn vrouw aangerand te hebben. Dat bevestigt Van Bommel tegen NRC.

De oud-militair beweert dat Van Bommel op 25 februari tijdens een avond in Paramaribo zijn vrouw tegen haar zin gestreeld heeft, in haar billen heeft geknepen en haar heeft gezoend. Volgens Van Bommel is daar geen sprake van: “Ik heb haar getroost omdat ze heimwee had. Daarnaast heb ik voorkomen dat ze zou vallen.”

Waar de beschuldiging vandaan komt, zegt Van Bommel niet te weten: “Een dag na de ontmoeting mailde hij me nog hoe gezellig hij het had gevonden en dat het voor herhaling vatbaar was.” In de mail, die NRC heeft ingezien, schrijft de man ook: “Voor een Haagse bal val je honderd procent mee.”

De oud-militair zegt in een reactie tegen NRC dat die vriendelijke mail een dag na het voorval bedoeld was om Van Bommel te bewegen die avond naar een bowlingcentrum in Paramaribo te komen. Daar wilde hij hem naar eigen zeggen “onder vier ogen” spreken.

In Paramaribo heeft de man vervolgens aangifte gedaan tegen het Kamerlid. Van Bommel heeft op zijn beurt op 10 maart in Nederland aangifte gedaan tegen de oud-militair, volgens Van Bommel omdat de man “een lastercampagne” is begonnen en de dreigende mailtjes bleven aanhouden.

In 2007 kwam Van Bommel in opspraak nadat een medewerkster van de Nederlandse ambassade in 2007 een klacht indiende wegens ongewenste intimiteiten. Van Bommel bood daar destijds zijn verontschuldigingen voor aan: “Tijdens een lunch met een man of tien heb ik gezegd dat ze er sensationeel uitzag. Dat is ervaren als te amicaal. Ik had dat niet moeten doen en heb me bij de dame en de ambassade voor mijn gedrag geëxcuseerd.”