‘Europese aanslagen IS deel van groter plan’

Telefoontaps De terreuraanslagen in Europa zijn door IS al jaren geleden voorbereid. Dat schrijft The New York Times.

Foto Reuters

De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) had haar vizier veel eerder op Europa gericht dan tot nu toe werd gedacht. De groep begon in 2013 al strijders naar Europa te sturen om aanslagen te plegen. Met andere woorden: een jaar voordat de groep zich omdoopte tot de Islamitische Staat en een zelf verklaard kalifaat stichtte in Irak en Syrië.

Dat schrijven onderzoeksjournalisten van The New York Times over de evolutie van IS, van lokaal Al-Qaedafiliaal tot autonome terreurbeweging met een speciale afdeling voor aanslagen in Europa. De krant baseert zich op honderden telefoontaps en rechtbankverslagen van opgepakte Franse terreurverdachten.

Het artikel weerlegt de gangbare theorie onder analisten dat IS zich pas is gaan richten op Europa sinds de groep terrein verliest in Syrië en Irak onder druk van westerse luchtaanvallen en oprukkende lokale strijdgroepen. Aanslagen in Europa zijn voor IS dus geen middel om zijn aura van succes en onoverwinnelijkheid te behouden, maar een weloverwogen strategie die veel eerder is uitgedacht.

In de twee jaar voor de aanslagen in Parijs heeft IS „een trits in Syrië getrainde strijders [naar Europa] gestuurd, met als doel om kleinschalige aanslagen te plegen, die het Europese veiligheidsapparaat moesten testen en bezighouden terwijl de meest dodelijke aanslagen al in de planning waren”, schrijft de krant.

Die strijders waren lang niet allemaal zo goed getraind en georganiseerd als de daders van de aanslagen in Parijs en Brussel. Reda Hame, een 29-jarige computertechnicus uit Parijs, zat pas een week bij IS toen hij terug naar Europa werd gestuurd. Hij kreeg snel een paar dagen les in het schieten met een kalasjnikov en het gooien van handgranaten.

De opdracht was om „een makkelijk doelwit te kiezen, zoveel mogelijk mensen dood te schieten en gijzelaars te nemen totdat de veiligheidstroepen een martelaar van hem zouden maken”. Maar hij werd opgepakt voordat hij een aanslag kon plegen. „Het is een fabriek daar”, zei Hame na zijn arrestatie tegen zijn ondervragers van de Franse inlichtingendienst.

„Ze doen al het mogelijke om Frankrijk te treffen, of anders Europa.”

De Franse autoriteiten hadden geen flauw benul dat al die mislukte of geslaagde pogingen deel uitmaakten van een groter plan. Ze zagen ze als geïsoleerde incidenten van sympathisanten, die niet of nauwelijks banden hadden met IS. Daar kwam met de aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden vielen, verandering in.

Negen dagen voor die fatale avond op vrijdag 13 november was er een bijeenkomst van hoge IS-leiders in het Syrische stadje Tabqah. De Britse krant The Guardian gaf afgelopen weekend een beschrijving van de bijeenkomst op basis van de getuigenissen van twee IS-strijders. De leiders in Tabqah kregen te horen dat IS zich zou toeleggen op het creëren van chaos in Europa. Ongeveer tweehonderd strijders verspreid over het continent wachtten op bevelen. ‘Ze zeiden dat het Verenigd Koninkrijk het moeilijkst te treffen was’, vertelt een van de IS-strijders tegen de krant. ‘Maar België was gemakkelijk.’

    • een onzer redacteuren