Effect staking Franse luchtverkeersleiding onduidelijk

Pas als bekend is hoeveel verkeersleiders daadwerkelijk zullen gaan staken, kan de capaciteit van de verkeerstoren worden bepaald.

Een vliegtuig van Air France
Een vliegtuig van Air France Foto Olaf Kraak / ANP

De Franse luchtverkeersleiding DSNA zal vanaf woensdagavon 36 uur lang gaan staken. Of Nederlandse passagiers daar veel last van zullen krijgen is nog moeilijk te voorspellen. Volgens de Europese coördinator Eurocontrol is nog niet duidelijk hoeveel verkeersleiders daadwerkelijk zullen gaan staken. Pas als dat bekend is, kan de capaciteit van de verkeerstorens worden bepaald en zullen vluchten eventueel geannuleerd of vertraagd worden.

Een woordvoerder van KLM zei te verwachten dat de stakingen geen effect zullen hebben op de vluchten van de maatschappij. Tijdens eerdere stakingen van DSNA was dat wel het geval. Dat ging vooral om vluchten die boven Frankrijk manoeuvres moesten uitvoeren, bijvoorbeeld om te landen in Noord-Spanje.

Woensdagochtend meldde DSNA dat vooral de vliegvelden Parijs-Orly en Marseille geraakt zullen worden door de stakingen. Op Parijs-Charles De Gaulle worden lichte vertragingen verwacht.

Marseille en Brest

Vliegtuigen die over Frankrijk heen vliegen kunnen ook last krijgen van de stakingen. Vooral boven Marseille en Brest zullen waarschijnlijk minder vliegtuigen kunnen vliegen. Volgens Eurocontrol zal een deel van de vluchten langs die gebieden worden omgeleid.

Dit jaar hebben al 21.000 passagiers van en naar Nederland te maken gehad met annuleringen of vertragingen van meer dan drie uur. Dat blijkt uit cijfers van EUclaim, een organisatie voor gedupeerde reizigers.

De Franse luchtverkeersleiders staken uit protest tegen plannen om het Europese luchtruim meer centraal te beheren. Ze zijn al langer in conflict met de Franse overheid, onder andere over arbeidsomstandigheden en een verhoging van de pensioenleeftijd. Het is woensdag de 43ste dag sinds 2009 dat de verkeersleiders staken.