Tweede Kamer neemt omstreden motie aan: streven naar emissieloze auto’s in 2025

De Tweede Kamer heeft dinsdag een omstreden motie van de PvdA aangenomen waarin minister Kamp (Economische Zaken, VVD) wordt opgeroepen om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. Het kabinet moet er volgens de motie naar „streven” dat er in 2025 in Nederland alleen nog maar „emissieloze auto’s” verkocht worden.

Zowel Kamp als de VVD vindt die opdracht in strijd met het Energieakkoord. Kamp heeft de motie daarom vorige week ontraden. In het Energieakkoord is vastgelegd dat een verbod op verkoop van benzine- en dieselauto’s pas in 2035 aan de orde mag zijn.

Maar een Kamermeerderheid steunde de motie toch. De motie volgt op de publicatie, twee weken geleden, van de Energievisie van de PvdA. Daarin staat dat er in 2025 alleen nog maar elektrische auto’s verkocht mogen worden. Nieuwe wetgeving moet na die periode zorgen voor „uitfasering” van benzine- en dieselmotoren.

D66 en SP weigerden aanvankelijk om een PvdA-motie te ondersteunen omdat sprake was van een verbod op verkoop van ‘fossiele auto’s’.

PvdA-woordvoerder Jan Vos zwakte de motie daarop af. Er komt geen verbod op de verkoop van ‘fossiele’ auto’s, zoals de PvdA eerst wilde, maar slechts een „streven” naar emissieloze auto’s.