Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Foto AFP/Nicolas Armer

Tiener aangehouden na dreiging platleggen site Belastingdienst

Een 17-jarige jongen uit Alkmaar is woensdagavond opgepakt nadat hij gedreigd had de website van de Belastingdienst uit de lucht te halen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Op sociale media verschenen dinsdag en woensdag berichten waarin gedreigd werd om de site van de Belastingdienst plat te leggen met een DDoS-aanval.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Bij een DDoS-aanval worden servers zodanig bestookt dat ze overbelast raken en onbruikbaar worden.

Vandaag is officieel de laatste dag om de belastingaangifte over 2015 in te dienen.

‘Volgend kabinet krijgt het moeilijk’

Het volgend kabinet krijgt het moeilijk, volgens berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). De Volkskrant zet de drie grootste problemen op een rijtje.

Als de nieuwe kabinetsploeg geen stappen onderneemt verwacht het CPB dat in 2021 ruim een half miljoen Nederlanders werkloos zijn. Dat is een daling van bijna anderhalve procent ten opzichte nu, maar de vraag is of dat genoeg is om burgers tevreden te houden.

De koopkracht stijgt niet. Werkenden gaan er 0,1% op vooruit, maar deze minimale stijging wordt teniet gedaan door de verwachting dat gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden er 0,2 procent op achteruit gaan. De zorgkosten zullen flink stijgen: van 68 miljard naar 82 miljard euro in 2021.

Het CPB gaat er bij de voorspellingen van uit dat het beleid dat door het huidige kabinet is uitgezet tot het einde van de volgende kabinetsperiode - 2021 - ongewijzigd blijft.

Wiebes wil concessies doen in nieuw belastingregime voor auto’s

Staatssecretaris Wiebes van Financiën is bereid concessies te doen om in de Eerste Kamer een meerderheid te krijgen voor het nieuwe belastingplan voor auto’s. Dat schrijft het Financieel Dagblad.

Wiebes kreeg woensdag in de Tweede Kamer steun van de coalitie voor gelijktrekking van de bijtelling voor alle niet-elektrische lease-auto’s vanaf volgend jaar op 22% en verlaging van de aanschafbelasting met 12%.

De VVD’er lijkt vooral de christelijke partijen tegemoet te willen komen. CDA, ChristenUnie en SGP kunnen in de Eerste Kamer precies de 17 zetels leveren die de coalitie daar tekort komt.

Het CDA wil in ruil voor steun de toezegging dat de relatief lage belasting op elektrische auto’s niet leidt tot oneerlijke concurrentie voor bijvoorbeeld Tesla. De ChristenUnie wil dat het aantrekkelijker wordt om een tweedehands plugin-hybride aan te schaffen als die eenmaal uit de leasemarkt verdwijnen.