Opinie

De Thuiskok: Witlof op zijn Vlaams

Illustratie Jet Peters
Illustratie Jet Peters

Als je in Nederland “het witte goud” ter sprake brengt, zullen de meesten beginnen over asperges. Zo niet in België. Niet dat ze daar niet verzot zijn op asperges - ze rijden er kilometers voor om als je auteur Ruth van Waerebeek mag geloven - maar in hun ogen is de waardevolste groente witlof. In dit recept wordt de groente met de aardse smaak gesmoord in boter en gekarameliseerd in suiker. Zo worden zoet en bitter met elkaar in balans gebracht.

Gebruik een roestvrijstalen of emaillen pan waar de witlof in één laag in past. Verdeel het grootste deel van de boter over de bodem van de pan. Knip een stuk bakpapier uit dat in de pan past, bestrijk één kant met boter en leg dit apart. Leg de witlof in de pan, voeg het citroensap, de poedersuiker, het water, zout en de peper toe. Leg het bakpapier met de boter omlaag op de witlof. Leg een bord op het papier en leg het deksel op de pan. Bereid de witlof op matig vuur 30-45 minuten tot hij zeer mals is. Controleer het waterpeil af en toe en voeg zo nodig wat meer toe zodat de witlof niet aanbrandt. Keer de witlof halverwege het kookproces. Verwijder het bord en het bakpapier. Zet de pan zonder deksel op hoog vuur en laat de botersaus inkoken tot een donkere siroop. Keer de witlof tot hij aan alle kanten bruin en gekarameliseerd is. Bestrooi hem met peterselie en serveer hem.

Sam de Voogt