Opinie

    • Sam de Voogt

De Thuiskok Stoemp met spinazie

Illustratie Jet Peters

Frieten zijn dan wel hét nationale gerecht van België, onze Zuiderburen weten wel meer lekkere dingen te maken van aardappels. Stoemp is in de basis een combinatie van aardappelpuree en een andere gekookte groente, vaak aangevuld („verrijkt”, zoals auteur Ruth van Waerebeek zelf schrijft) met spek, room of boter en gekruid met specerijen. Een kruising tussen een groentestoofpot en een puree.

Doe de aardappels in een grote pan koud water en voeg 1 eetlepel zout toe. Breng het geheel op hoog vuur aan de kook, zet het vuur op matig, leg het deksel half op de pan en kook de aardappels in 20 minuten gaar. Giet ze af. Doe intussen de spinazie, peterselie, bieslook en dragon in een andere pan. Als de spinazie nog vochtig is van het afspoelen voeg je geen water toe. Als hij droog is, voeg je 1-2 eetlepels water toe. Voeg zout naar smaak toe en kook het mengsel zonder deksel circa 10 minuten op matig vuur tot de groente geslonken en mals is. Pureer de aardappels en groente via een roerzeef of pureeknijper in een grote kom (pureer aardappels niet in de keukenmachine). Roer de boter, peper en nootmuskaat erdoor. Klop er met een houten lepel genoeg melk door om de puree de juiste textuur te geven, niet te droog en niet te nat. Serveer de stoemp direct of houd hem maximaal 20 minuten warm in een voorverwarmde oven (150 °C).

    • Sam de Voogt