Zweedse dj Avicii stopt met optreden

DJ Avicii, op nummer zeven in de ranglijst van beste dj’s ter wereld, stopt met toeren. In een afscheidsbrief op zijn website zegt Tim Bergling, zoals Avicii echt heet, te stoppen met liveshows. Vorig jaar plaatste het Britse tijdschrift DJ Mag de 26-jarige artiest nog op de zevende plaats in hun toonaangevende ranglijst van meest invloedrijke dj’s. De huidige tour, die loopt tot halverwege 2016, is de laatste die hij doet.

Avicii vult met zijn shows wereldwijd de allergrootste stadions. Met het nummer Wake me Up haalde hij een nummer-éénhit in meer dan twintig landen. Hey Brother was onder meer het thema voor de Olympische Spelen in Sotsji. De recente co-productie met de Nederlandse dj Martin Garrix Waiting for Love werd op YouTube zeker 253 miljoen keer afgespeeld.

De artiest schrijft in zijn afscheidsbrief zich bevoorrecht te voelen over de wereld te kunnen reizen om op te treden, maar vindt dat hij te weinig tijd heeft voor „de echte persoon achter de artiest”.

De muzikant stelt te stoppen met toeren, maar de muziek nooit op te zullen geven. Overigens houdt Avicii ook wat betreft het toeren nog een kleine slag om de arm. „Ik zou terug kunnen komen, maar niet snel.”

Avicii sluit zijn afscheidsbrief af door aan te kondigen dat hij een nieuw telefoonnummer heeft waar fans berichtjes naar kunnen sturen. Hij was via dat nummer dinsdag niet bereikbaar voor commentaar. (NRC)