Colombia bespreekt ook vrede met Nationaal Bevrijdingsleger

De ELN is na de FARC de grootste marxistische rebellengroepering in Colombia.

Vertegenwoordigers van de regering en ELN schudden elkaar de hand in Venezuela. Foto Marco Bello / Reuters

Nu de vredesbesprekingen met de marxistische guerillabeweging FARC het einde naderen, gaat Colombia ook formele onderhandelingen openen over vrede met het eveneens marxistische Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). Dat hebben beide partijen op een persconferentie in Caracas, de hoofdstad van Venezuela, bekendgemaakt, volgens persbureau AP.

Er waren al oriënterende gesprekken in het afgelopen jaar in Ecuador. Recent werden twee gijzelaars vrijgelaten, wat Colombia als voorwaarde stelde om de vredesbesprekingen formeel te beginnen. ELN is met zo’n 2.500 leden een stuk kleiner dan de FARC, dat meer dan 6.000 leden heeft. Eerder zei de beweging al zich te willen aansluiten bij die vredesbesprekingen.

De gesprekken moeten beginnen in Ecuador en een vervolg krijgen in Venezuela, Brazilië, Chili en Cuba. Ook Noorwegen krijgt een rol bij de vredesbesprekingen. De Colombiaanse president Santos heeft goede hoop voor de besprekingen:

“Als we vrede kunnen bereiken, betekent dat het einde van de aanwezigheid van guerillastrijders in Colombia.”

Katholiek

ELN opereert vanuit het grensgebied tussen Colombia en Venezuela. Het werd opgericht door katholieke priesters in 1965. Eerdere pogingen om vredesbesprekingen te beginnen, tussen 2002 en 2007, hadden geen resultaat.

In september werd een doorbraak gemeld in de onderhandelingen tussen de FARC en Colombia, waaraan ook de Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer deelneemt. Binnen zes maanden moest het tot een definitief vredesakkoord komen in Havana, waar de onderhandelingen al jaren gaande zijn. Maar een zelfopgelegde deadline eind maart om dat te bereiken, werd niet gehaald. Onduidelijk is wanneer de partijen nu wel een definitief akkoord verwachten.

    • Joram Bolle