Broodjeaapverhaal met knipoog naar Kubrick

Ron Perlman (links) enRupert Grint inMoonwalkers: heel erg leuk wordt het nergens.

Het idee dat de Apollo-maanlanding bedrog was, doet al ruim veertig jaar de ronde. De samenzweringstheorie gaat ervan uit dat er in 1969 nooit Amerikaanse astronauten op de maan zijn geland. De beelden die indertijd de wereld overgingen en iedereen in zijn greep hielden, waren nep. Ze zouden in een filmstudio in scène zijn gezet door de befaamde regisseur Stanley Kubrick.

Kubrick zou door de NASA zijn gevraagd dit te doen naar aanleiding van zijn overtuigende ruimtebeelden uit 2001: A Space Odyssey – de sf-klassieker die hij in 1968 maakte. Hij zou er zelfs de filmset van 2001 voor hebben gebruikt.

Enquêtes wijzen uit dat tussen de 6 en 20 procent van de Amerikanen in deze samenzwering geloven. Die dook ook op in de sterke mockumentary Opération Lune (2002) van de Franse regisseur William Karel. Het toeval wil dat er recentelijk twee films opnieuw naar dit broodjeaapverhaal verwijzen: de Spaanse animatiefilm Race naar de maan en Moonwalkers.

In Moonwalkers reist een CIA-agent en Vietnamveteraan (Ron Perlman) naar Londen om er Kubrick te contacteren. Door een persoonsverwisseling raakt hij in swinging Londen verzeild in hippiekringen en komt hij in aanraking met East End-gangsters en een manager (Rupert Grint uit de Harry Potter-films) van een mislukte rockgroep. Wat volgt zijn melige grappen, flauwe jarenzestigclichés, over the top-geweldsscènes à la de ‘ultraviolence’ uit A Clockwork Orange en andere knipogen naar Kubrick – vooral naar zijn onorthodoxe gebruik van muziek.

Heel erg leuk wordt het nergens, al is de voorspelbare scène waarin Perlman, die constant flashbacks naar Vietnamgruwelen heeft, per ongeluk lsd krijgt toegediend en een trip heeft aardig in beeld gebracht. Hij draait een plaat van Jimi Hendrix maar als die in beeld komt, blijkt hij een logo van platenmaatschappij Atlantic te hebben – een label waar Hendrix nooit bij zat: een onvergeeflijke fout, tekenend voor de oppervlakkigheid van de film. In Moonwalkers worden allerlei soorten drugs ingenomen, wat voorafgaand aan het zien van Moonwalkers zeer aan te bevelen is. Misschien helpt het.

    • André Waardenburg