Blijf die flop stevig pushen

 

Het pr-moment voor de nieuwe komedie van Melissa McCarthy werd wegens gebrek aan belangstelling afgelast. Dan moet de film wel echt bar en boos zijn.

Foto AFP
Foto AFP

Het gebeurt maar zelden dat een persontmoeting met een filmster wordt afgelast wegens gebrek aan belangstelling. Bij releases is de rituele dans tussen acteur en reporter zo goed als onvermijdelijk, zeker als er een bekende naam meedoet. Opvallend dus toen de meeting met Melissa McCarthy in West Hollywood niet doorging.

Opvallend maar ook begrijpelijk. De persvertoning van haar nieuwe komedie, The Boss, was goed bezocht. Maar de pijnlijke stilte in de screening room zei genoeg over de kwaliteit. De meidenkomedie is zó beroerd dat niemand zin had in een ontmoeting met de vrouw die ons nog deed schaterlachen in Spy.

Wat kunnen filmstudio’s doen wanneer ze het vanuit de verte al mis zien gaan, als een auto-ongeluk in slowmotion? Miljoenen dollars zijn geïnvesteerd. Opgewonden fans twitteren over de film. En dan is het resultaat iets als Ishtar, de actiekomedie met Dustin Hoffman die in 1987 ten onder ging als een van duurste flops ooit. Columbia Pictures liet destijds negatieve verhalen over de productie uitlekken; wat ze in de filmwereld ‘studio-zelfmoord’ noemen. Dat doet Universal nu niet. Maar de studio zit, naast The Boss, met nóg een fiasco in zijn maag. Ook My Big Fat Greek Wedding 2 is „beschamend slecht”, zoals The New York Times oordeelt.

Toch wordt het vervolg op de oorspronkelijke Greek Wedding-film moedig onder de aandacht gebracht. Rond screenings wordt Grieks eten geserveerd en ster Nia Vardalos doet haar best in interviews. Al dekt ze zichzelf in door zich te omschrijven als een „onbevreesde idioot” die graag een gokje waagt.

Ook McCarthy blijft campagnevoeren, hoewel haar persontmoeting in het water viel. McCarthy zei vooral de grenzeloze zelfverzekerdheid van haar personage in The Boss te kunnen waarderen. Wellicht gaat daarin advies schuil voor filmdistributeurs die een slechte film te verkopen hebben: gewoon zelfverzekerd koers houden. Ook als je de crash al ruim van tevoren kunt zien aankomen.