Bij het CDA is het wel erg stil

De stemming Op 6 april stemt Nederland over het associatieverdrag met Oekraïne. De VVD voert zuinigjes campagne, maar het CDA doet helemaal niets.

VVD: geen toestanden…

VVD en CDA zijn allebei tegen het fenomeen referendum. Ze zijn voor het associatieverdrag met Oekraïne. En ze hebben weinig zin in een campagne om mensen op 6 april naar de stembus te krijgen. Maar de ene partij komt daar een stuk makkelijker mee weg dan de andere. Met name de VVD wordt onzichtbaarheid verweten. Af en toe zegt premier Mark Rutte iets aardigs over vrijhandel, maar hij wil „niet met foldertjes en met vlaggen en toestanden” de straat op. Terwijl PvdA-ministers zich laten interviewen en opiniestukken schrijven, zwijgen de VVD-bewindspersonen. VVD’ers vinden bovendien dat de uitslag van het raadplegende referendum, ook als de opkomstdrempel van 30 procent gehaald wordt, niet per se door het kabinet hoeft te worden overgenomen.

… maar wel bij veel debatten

Het is ook weer niet zo dat de VVD het Oekraïnedebat helemaal ontloopt. Fractievoorzitter Halbe Zijlstra doet mee aan het televisiedebat op de avond voor het referendum en zal zondag bij de manifestatie van het voor-kamp op de Dam in Amsterdam zijn. Tweede Kamerlid Han ten Broeke voert bijna elke avond een debat over het associatieverdrag. Maandag organiseerde de VVD-afdeling Wassenaar een bijeenkomst in de kelder van het plaatselijke Van der Valkhotel. Daar bleek hoe impopulair het associatieverdrag is bij de eigen achterban; van de ongeveer honderd aanwezigen zei meer dan de helft volgende week tegen te gaan stemmen.

CDA: we worden niet gevraagd

Bij het CDA is het pas echt stil. Partijleider Sybrand van Haersma Buma komt ook naar de Dam en het NOS-debat, maar verder zijn op het partijkantoor welgeteld twee debatten met CDA’ers bekend. Europarlementariërs gaan langs bij afdelingen in Limburg en Groningen. Waar is Europawoordvoerder Pieter Omtzigt, die door een eerder geplande reis ook ontbrak bij het bezoek van Kamerleden aan Kiev? „Ik geef wel eens een spreekbeurt bij een afdeling. Maar ik merk dat wanneer voor een debat een middelgrote partij wordt gezocht, ze liever een extremere spreker uitnodigen, zoals Alexander Pechtold.”