Verdubbeling salaris van topman Peugeot valt verkeerd

Voor het eerst in vijf jaar wist de Franse autobouwer PSA Peugeot Citroën in 2015 winst te boeken. Een succes dat bestuursvoorzitter Carlos Tavares geen windeieren heeft gelegd: zijn salaris verdubbelde bijna, van 2,75 miljoen euro in 2014 naar 5,24 miljoen vorig jaar.

Het personeel moest het in dezelfde tijd met een eenmalige bonus van 2.000 euro doen, terwijl de basissalarissen bevroren bleven. Dat is „niet legitiem”, vindt de hervormingsgezinde vakbond CFDT. „Onfatsoenlijk”, oordelen de radicale bond CGT en het Front National van Marine Le Pen eenstemmig.

Dinsdag mengde ook de Franse regering zich in het debat. De beloning van Tavares is „schadelijk”, vindt minister van Financiën Michel Sapin. Een „gedeelde inspanning” is „noodzakelijk”, zei hij op radiozender France Inter over de ingrijpende herstructurering van Peugeot. De Franse staat is aandeelhouder, maar Sapin kan weinig doen.

Na een recordverlies van 4,7 miljard euro in 2012 moest Parijs bijspringen om PSA overeind te houden. De financieringstak van het bedrijf kreeg een bankgarantie van 7 miljard euro en de staat nam (gelijk met het Chinese Dongfeng) een belang van 13,68 procent in PSA. Dat blijkt nu te weinig om daadwerkelijk invloed uit te oefenen. De vertegenwoordigers van de staat hebben in de raad van toezicht weliswaar tegen de hogere beloning gestemd, maar zij waren in de minderheid.

Ook bij Renault, waarvan de Franse staat 20 procent in handen heeft, stemden de overheidsbestuurders tegen salarisverhoging voor topman Carlos Ghosn (7,25 miljoen euro).

Sinds het aantreden van François Hollande als president in 2012 mogen bestuurders van staatsbedrijven niet meer dan 450.000 euro per jaar verdienen. Maar het lukte zijn Parti Socialiste niet salarissen te matigen van bazen van bedrijven waarin de staat een minderheidsbelang heeft.

PSA wijst erop dat Tavares zijn beloning heeft verdiend, omdat het hem lukte de geplande herstructurering twee jaar eerder te volbrengen. „Dan is het normaal dat de bestuursvoorzitter daarvan profiteert.”