Anbang in biedingsstrijd om hotels

De strijd om Starwood bepaalt wie de grootste hotelketen van de VS wordt. De Chinese bieder Anbang heeft een hoofdrol.

Starwood, dat het middelpunt is van een biedingsstrijd, is ook eigenaar van Hotel Des Indes in Den Haag. Foto Bart Maat / ANP

De Chinese verzekeraar Anbang, eigenaar van onder meer Vivat, de voormalige verzekeringstak van SNS Reaal, heeft zijn bod op de Amerikaanse hotelketen Starwood verhoogd.

Starwood, onder meer eigenaar van de Sheraton-keten en van Hotel Des Indes in Den Haag, kwam november vorig jaar met de Amerikaanse branchegenoot Marriott overname overeen. Marriott moest de koopprijs tussentijds verhogen nadat Anbang samen met twee Amerikaanse investeerders een beter bod uitbracht. Het consortium van Anbang heeft zijn bod op Tweede Paasdag verhoogd. Bij het bod van de Chinezen zijn ook voormalige bankiers van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs betrokken. Twee investeringsmaatschappijen die aan de hand van Anbang meedingen, hebben wortels bij Goldman: Primavera en JC Flowers (een investeerder die in Nederland de Haagse zakenbank NIBC bezit).

Het bestuur van Starwood erkende maandag dat het vernieuwde bod van het consortium beter lijkt te zijn dan dat van Marriott. Tegelijkertijd blijft het bestuur vooralsnog de overeenkomst met Marriott steunen, waarmee het bod van Anbang en consorten juridisch gezien vijandig is. Het plan om te worden overgenomen door Marriott wordt overigens een fusie genoemd.

Het verhoogde bod op Starwood bedraagt 14 miljard dollar (12,5 miljard euro) in contanten. Het is onduidelijk hoeveel Anbang hiervan betaalt en hoeveel voor rekening komt van de twee investeerders.

Zowel in de VS als in China bestaan onzekerheden over het bod. De vraag is in hoeverre de verzekeraar politieke steun heeft om in het buitenland grote overnames te plegen. Volgens een Chinees tijdschrift mogen Chinese verzekeraars niet meer dan 15 procent van hun kapitaal in het buitenland investeren. Die regel zou Anbang overtreden, waardoor de autoriteiten het bod zouden kunnen blokkeren.

Tegelijkertijd is de vraag of Amerikaanse politici zich zullen verzetten tegen de in potentie grootste overname door een Chinese partij ooit, een partij waarover weinig bekend is. De rol van de Amerikaanse investeerders in het biedende consortium is in dat opzicht van belang. Het financiële conglomeraat Anbang publiceert geen jaarverslagen. Het toont zich een agressieve koper in het buitenland. Vorig jaar kocht het voor 23 miljard dollar bedrijven op, waaronder het Nederlandse Vivat.

Anbang staat in China bekend als een van de particuliere bedrijven met de beste politieke connecties. Oprichter en eigenaar Wu Xiaohui is getrouwd met een kleindochter van een van de belangrijkste grondleggers van het hedendaagse China, Deng Xiaoping. Bij Anbang werkt een groot aantal leden van de politieke families die in China de dienst uitmaken.

Anbang kreeg de laatste jaren steeds probleemloos toestemming voor buitenlandse acquisities. Het conglomeraat zou beschikken over een oorlogskas van meer dan 120 miljard dollar. Anbang is actiever in het buitenland dan in China zelf, waar het een kleine partij is op de door Ping An en China Life gedomineerde verzekeringsmarkt. Hoe de eigendomsverhoudingen in Anbang precies liggen, is niet duidelijk.

De indruk onder analisten bestaat dat Anbang niet alleen groeiambities heeft, maar ook op zoek is naar veilige en lucratieve havens voor kapitaal.

De koers van Starwood steeg op de beurs van New York met 2 procent naar 83,75 dollar. Mocht Starwood afzien van de ‘fusie’ met Marriott, dan zal de Amerikaanse hotelketen wel 450 miljoen dollar boete aan Marriott moeten betalen.