Ebola niet langer bedreiging mondiale volksgezondheid

Volgens een WHO-rapport moet wel een “hoog niveau van waakzaamheid” worden gehandhaafd.

Vooral Guinee, Liberia en Sierra Leone werden zwaar door ebola getroffen. Foto: Zoom Dosso / AFP

Ebola vormt niet langer een bedreiging voor de internationale volksgezondheid. Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

De WHO roept alle landen op per direct de reis- en handelsrestricties met Guinee, Liberia en Sierra Leone op te heffen. Afgevaardigden uit de drie Afrikaanse landen presenteerden dinsdag de epidemiologische situatie in hun landen aan de WHO. Volgens experts van de WHO vormt ebola niet langer een internationaal gevaar, maar moet desondanks een “hoog niveau van waakzaamheid en responscapaciteit” worden gehandhaafd.

Ebola-virus nog steeds aanwezig in sperma

De drie Afrikaanse landen maakten eerder bekend een einde te hebben gemaakt aan de epidemie. Die positieve berichten bleken toen voorbarig. Volgens de WHO testten alle oorspronkelijke gevallen van ebola in de drie landen nu lang genoeg negatief. Wel kunnen mannelijke dragers het virus nog tot een jaar na hun herstel seksueel overdragen.

Vorige week nog stak het virus in het zuiden van Guinee de kop op. Vooralsnog kwamen zeven mensen om. Volgens de WHO lag deze uitbraak in de lijn der verwachtingen en is adequaat opgetreden. De internationale uitbraak van het virus is onwaarschijnlijk.

Sinds eind 2013 stierven in Guinee, Liberia en Sierra Leone bijna 11.000 mensen aan de gevolgen van ebola.

    • Etienne Verschuren