Sanders wint in drie staten

Het volhouden van achterlopend Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders werd zaterdag beloond door klinkende overwinningen in drie staten: Alaska, Washington en Hawaii. Zijn achterstand op zijn rivaal Hillary Clinton kon Sanders met de 55 gedelegeerden die hij zaterdag won niet inlopen, maar de drieslag maakte duidelijk dat Clinton moet blijven vechten voor de nominatie van de Democraten. Met supergedelegeerden, die vrij zijn in hun uiteindelijke keuze, meegeteld, heeft Clinton 1.712 gedelegeerden tegen Sanders’ 1.004. Met verkiezingen in het verschiet in liberale en postindustriële staten die rijk zijn aan gedelegeerden, zoals New York (19 april), Maryland en Pennsylvania (26 april) en Californië (7 juni) weigert Sanders zijn hoop op een nominatie nu al te laten varen. De aandacht verplaatst zich nu naar Wisconsin: de eerstvolgende rond is daar op 5 april. (NRC)