Vier jaar cel in zaak bootongeluk Vinkeveen

Het OM had acht jaar geëist tegen Arnoud H. vanwege doodslag, maar volgens de rechtbank was er geen opzet in het spel.

Een agent bij een boot die betrokken was bij de fatale aanvaring.
Een agent bij een boot die betrokken was bij de fatale aanvaring. Foto ANP / petershotnews.nl

De 51-jarige man die in 2014 een speedboot bestuurde op de Vinkeveense Plassen en daarbij een aanvaring veroorzaakte met een sloep met twee doden tot gevolg heeft vier jaar cel gekregen. Arnoud H. heeft volgens de rechtbank onaanvaardbare risico’s genomen en was roekeloos. Ook wordt zijn vaarbevoegdheid vijf jaar afgenomen en moet hij de slachtoffers en nabestaanden in totaal 300.000 euro betalen.

De straf die de rechtbank H. oplegt is veel lager dan de eis van het Openbaar Ministerie dat wilde dat hij acht jaar kreeg opgelegd. Het OM meende dat sprake was van doodslag en poging tot doodslag, maar de rechtbank vind dat er geen opzet in het spel was.

“Uit het dossier komt het beeld naar voren dat het op het einde van de bewuste avond rustig was op het water. De rechtbank oordeelt daarom dat er wel een kans was op een aanvaring, maar niet zo’n grote kans dat er in juridische zin sprake is van opzet.”

De conclusie van de rechtbank is daarom dat er geen sprake is van doodslag, maar van dood door schuld.

Het OM bracht in dat H. zeker 36 kilometer per uur voer, waar 6 kilometer op dat tijdstip (22.00 uur) was toegestaan. Bij zijn arrestatie vond de politie alcohol in zijn bloed en het OM verweet H. zonder licht te hebben gevaren. De rechtbank achtte die feiten inderdaad bewezen.

H. stopte niet na de aanvaring met een sloep, waarbij twee mensen overleden en twee mensen overboord sloegen maar het overleefden. Er moest een grootschalige zoekactie aan te pas komen om H. op te sporen. Daarna verklaarde H. dat hij dacht een boomstam te hebben geraakt en niets anders te hebben gehoord dan een gillende passagier op zijn eigen boot die omviel na de aanvaring.