Vertrek Braziliaanse minister bedreigt Rousseff verder

Dinsdag stemt de partij van de minister van Toerisme, Henrique Eduardo Alves, over coalitiesteun.

President Dilma Rousseff vorige week. Foto Adriano Machado / Reuters

De Braziliaanse minister van Toerisme, Henrique Eduardo Alves, heeft aangekondigd op te stappen. Hij is daarmee de eerste minister van de grootste Braziliaanse partij die de regering van president Dilma Rousseff verlaat. Dat maakten partijleiders bekend, meldt persbureau Reuters.

De druk op president Rousseff, die wordt beschuldigd van het sjoemelen met de begroting, wordt hierdoor verder verhoogd. Alves is van de grote Democratische Partij PMDB. Dinsdag houdt de PMDB, met zeven ministerposten en het vicepresidentschap, een congres waar het zal beslissen over de coalitiesteun.

Een coalitiebreuk lijkt waarschijnlijk, waardoor de impopulaire Rousseff en haar Arbeiderspartij verder worden geïsoleerd. PMDB-leden kunnen na een breuk ook stemmen voor afzetting van de president. Rousseff zou dan in juni al door het congres tijdelijk afgezet kunnen worden, waarna vicepresident en PMDB-leider Michel Temer haar functie overneemt. Daarna kan de senaat tot permanente afzetting beslissen.

Deze maand stuurde Rousseff de minister van Sport, George Hilton, weg, vijf maanden voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hij was lid van de kleine partij PRB, die al heeft aangegeven de coalitie de rug toe te keren.

Grootste corruptieschandaal ooit

Rousseff werd anderhalf jaar geleden herkozen met een nipte meerderheid. Haar populariteit daalde aanzienlijk toen ze werd beschuldigd van het plegen van fraude met de overheidsbegroting.

In 2014 kwam bovendien het grootste corruptieschandaal dat Brazilië ooit gekend heeft aan het licht, gerelateerd aan staatsoliebedrijf Petrobras. Deze zogenoemde operatie Lava Jato (Wasstraat) legde een web van corruptie bloot; derden kochten oliebestuurders om in ruil voor opdrachten. Die betaalden politici smeergeld in ruil voor politieke steun. Verdenkingen tegen de huidige president Rousseff zijn niet hard.

De vorige president Lula is hiervoor wel aangeklaagd. Dat weerhield Rousseff niet om Lula te benoemen als stafchef van haar kabinet, wat tot massale protesten leidde. Het Hooggerechtshof blokkeerde zijn benoeming, waardoor die nu in de ijskast staat.

Afzettingsprocedure

In december nam de voorzitter van het parlement, Eduardo Cunha, die ook bij het Petrobras-schandaal betrokken is, een motie aan waarmee de afzettingsprocedure van Rousseff in werking gezet kan worden. Het Braziliaanse Congres besloot deze maand te onderzoeken of deze procedure kan worden versneld.

Het land maakt ook de grootste economische crisis sinds decennia door. Het land kampt met een inflatie van ruim 10 procent.

    • Menno Sedee