Van der G. in beroep om strijd reclassering

Hij wilde zich niet langer elke drie maanden melden bij de reclassering. Het zou een inbreuk zijn op zijn bewegingsvrijheid.

Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G. op die achterbank, die de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat.
Archieffoto uit 2003 van Volkert van der G. op die achterbank, die de rechtbank in Amsterdam-Osdorp verlaat. Vincent Jannink / ANP

Volkert van der G. gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter dinsdag dat hij verplicht iedere drie maanden bij de reclassering langs moet. Dat heeft zijn advocaat Willem Jebbink dinsdag laten weten.

Van der G. eiste dat hij niet meer elke drie maanden verplicht langs hoeft bij de reclassering. Van der G. noemt de evaluaties een “ontoelaatbare inbreuk op zijn bewegingsvrijheid.” Hij nam altijd een advocaat mee naar zijn evaluaties, maar dat is nu op basis van zijn rechtsbijstand niet meer mogelijk. Die kan hij namelijk niet meer betalen. Volgens Van der G. heeft hij juist wel een advocaat nodig bij de gesprekken, omdat volgens hem zijn woorden daar “verdraaid” worden.

Vorige maand oordeelde de rechtbank in een ander kort geding nog dat hij niet langer verplicht psychologische behandelingen of begeleiding hoeft te ondergaan. Het Openbaar Ministerie ging in beroep tegen deze uitspraak.

Moord op Pim Fortuyn

Op 6 mei 2002 vermoordde Van der G. Pim Fortuyn. Hij werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar. In mei 2014 kwam Van der G. vrij nadat hij tweederde van zijn straf van achttien jaar cel had uitgezeten. Daarbij werd hem een aantal voorwaarden opgelegd. Zo mocht hij geen contact hebben met nabestaanden en de pers. Ook mocht hij zich niet in Rotterdam, Hilversum, Den Haag en de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn begeven.

Na zijn vrijlating vocht Van der G. met succes het locatieverbod en het dragen van een enkelband aan. De rechtbank noemde dit toen “disproportionele” maatregelen. Een onderzoek ingesteld door minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) oordeelde in januari dat Van der G. de voorwaarden van zijn vrijlating niet had geschonden en niet opnieuw de cel in hoeft.

Het uitgewerkte vonnis verschijnt uiterlijk volgende week, heeft de rechtbank laten weten.