Tweede Kamer wil langer voorarrest Syriëgangers

Regeringspartijen PvdA en VVD steunen dinsdagavond in Kamerdebat over Brussel motie van ChristenUnie-leider Segers.

ChristenUnie-leider Segers tijdens een eerder Kamerdebat met minister Van der Steur. Foto ANP / Bart Maat

De Tweede Kamer wil dat het mogelijk wordt om teruggekeerde Syriëgangers langer in voorarrest te houden. De ChristenUnie en PvdA zullen de regering vanavond verzoeken om de mogelijkheden daarvoor te onderzoeken. Dat verzoek zal gesteund worden door de VVD, waardoor er een Kamermeerderheid ontstaat.

“Het Openbaar Ministerie moet nu binnen 14 dagen met zwaarder bewijs komen om de verdachte langer vast te houden”, zegt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. “Wij willen dat het OM meer tijd krijgt.”

Er wordt dan nog steeds door een rechter naar gekeken. Maar het OM hoeft minder bewijs te leveren om een verdachte die zijn proces afwacht langer vast te houden. Dat is nu al het geval bij de eerste veertien dagen van het voorarrest, waar de rechter voor terroristische misdrijven een zogenoemde ‘lichtere toets’ hanteert.

VVD en CDA hebben verdergaande voorstellen om teruggekeerde Syriëgangers langer vast te zetten. Het CDA wil hen buiten de strafrechter om in de gevangenis kunnen houden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van ‘administratieve detentie’. De VVD wil het veroordelen van Syriëgangers makkelijker maken door verblijf op IS-grondgebied strafbaar te stellen. De ChristenUnie had dit VVD-voorstel aan een meerderheid kunnen helpen. Maar de partij vindt het niet ‘rechtstatelijk’ om een geografisch gebied strafbaar te stellen.

Minister Van der Steur beantwoordde eerder deze dinsdag een lange reeks Kamervragen in de aanloop naar het debat over de aanslagen in Brussel. Daaruit bleek onder meer dat Nederland in de week voor de aanslagen door inlichtingendienst FBI werd geïnformeerd over de twee aanslagplegers Ibrahim El Bakraoui en zijn broer Khalid.

    • Christiaan Pelgrim