Tweede Kamer stemt in met uitbreiding ‘Rotterdamwet’

Woningzoekenden met een verleden van criminaliteit of ernstige overlast kunnen nu uit bepaalde wijken worden geweerd.

Minister Blok (Wonen, VVD) stuurde het wetsvoorstel vorig jaar oktober naar de Kamer.
Minister Blok (Wonen, VVD) stuurde het wetsvoorstel vorig jaar oktober naar de Kamer. Foto: Bart Maat / ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag met een ruime meerderheid ingestemd met de uitbreiding van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek, de zogenoemde ‘Rotterdamwet’. De wet moet gemeenten de mogelijkheid geven woningzoekenden met een verleden van criminaliteit of ernstige overlast uit een bepaalde wijk te weren.

Ook kan de wet worden ingezet “om potentiële huurders te weren van wie bekend is dat ze in het verleden mensen hebben gerekruteerd voor extremistische organisaties”.

Minister Blok (Wonen, VVD) stuurde vorig jaar oktober het wetsvoorstel naar de Kamer. Het voorstel was een verscherping van de wet, die gemeenten sinds 2005 de mogelijkheid geeft inkomenseisen te stellen aan woningzoekenden of specifieke groepen als hogeropgeleiden voorrang te geven bij het toewijzen van huurwoningen in bepaalde wijken.

Eerdere uitbreiding

De wet werd in 2014 nog uitgebreid. Het voorstel van minister Blok kon toen op kritiek rekenen van de Raad van State. Die oordeelde dat de ingezette middelen in de wet “te zwaar en niet proportioneel in verhouding tot de ernst van de problematiek” waren.