SP-fractie loopt leeg; Merkies is derde die vertrekt

Arnold Merkies, de financieel woordvoerder van de SP, gaat stoppen als Tweede Kamerlid. Merkies (47) zit pas sinds september 2012 in de Kamer, maar heeft onlangs partijleider Emile Roemer en de nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer laten weten zich niet verkiesbaar te willen stellen voor de volgende parlementsverkiezingen. Die worden uiterlijk volgend jaar maart gehouden.

Merkies is de derde SP’er uit de huidige fractie van vijftien die zich niet verkiesbaar stelt. Vorige week kondigde Sharon Gesthuizen (40) haar vertrek aan; eerder deed Paul Ulenbelt (63) dat al.

Merkies zegt zich niet opnieuw te kandideren omdat hij het Kamerwerk „wat vluchtig” vindt. „Er spelen zoveel dossiers, dat je er toch vaak alleen maar licht overheen kan scheren. Ik zou wel wat meer de diepte in willen.”

In de afgelopen jaren bemoeide Merkies zich vooral met het debat over de bankensector en het tegengaan van witwassen en belastingontwijking. Hij vindt een termijn niet te kort. „Als je mijn tijd als fractiemedewerker meetelt, heb ik elf jaar in de Kamer gezeten.” Al bij zijn aantreden had hij bedacht niet z’n hele leven in de politiek te willen blijven.