Omstreden motie over elektrische auto’s aangenomen

Motie die kabinet oproept te streven naar einde verkoop benzine- en dieselauto’s is volgens minister Kamp in strijd met Energieakkoord.

Foto ANP / Sander Koning

De Tweede Kamer heeft dinsdag een omstreden motie van de PvdA aangenomen waarin minister Kamp (Economische Zaken, VVD) wordt opgeroepen om de verkoop van elektrische auto’s te stimuleren. Het kabinet moet volgens de motie “ernaar streven” dat er over tien jaar in Nederland alleen nog maar emissieloze auto’s verkocht worden.

Zowel Kamp als de VVD vindt die opdracht in strijd met het Energieakkoord. Kamp heeft de motie daarom vorige week ontraden. In dat Energieakkoord is vastgelegd dat een verbod op verkoop van benzine- en dieselauto’s pas in 2035 aan de orde mag zijn.

Maar een meerderheid van D66, ChristenUnie, GroenLinks, SP, de Partij voor de Dieren en drie eenmansfracties steunde de motie. De motie is de uitwerking van een milieuparagraaf uit het conceptverkiezingsprogramma van de PvdA, dat eerder deze maand naar buiten kwamen. Daarin staat dat er over tien jaar alleen nog maar elektrische auto’s verkocht mogen worden. Nieuwe wetgeving moet ervoor zorgen dat de benzine- en dieselmotor na die periode ‘uitgefaseerd’ moest worden.

PvdA zwakte motie af voor steun meerderheid

D66 en SP weigerden aanvankelijk om een PvdA-motie te ondersteunen waarin een daadwerkelijk verbod op verkoop van ‘fossiele auto’s’ zou worden bepleit. PvdA-woordvoerder Jan Vos zwakte de motie zo af dat die alsnog voor alle oppositiepartijen acceptabel is. Er komt geen verbod op de verkoop van ‘fossiele’ auto’s, zoals de PvdA oorspronkelijk wilde, maar Nederland moet „streven naar het louter verkopen van emissieloze (nieuwe) auto’s in 2025”.

Maar Kamp heeft vorige week ook dat streven in strijd met het Energieakoord genoemd. Volgens de minister is het in 2025 haalbaar om 15 procent van alle nieuw verkochte auto’s volledig elektrisch te laten zijn. “Nederland is nummer twee in de wereld als het om elektrische auto’s gaat”, aldus Kamp. „Maar de Kamer kan niet in maart 2016 zeggen dat in 2025 alle verkochte auto’s emissieloos moeten zijn.” Ook de VVD hekelde de manier waarop de PvdA omspringt met het Energieakkoord. “Wat nu gebeurt, is een politiek vluggertje”, zei VVD-woordvoerder Bosman vorige week tijdens het debat. “Onverstandig en niet respectvol alle mensen die bezig waren met het energieakkoord.”