Samsom bedacht de formule

PvdA-leider Diederik Samsom heeft het principe bedacht dat Turkije voor elke teruggenomen vluchteling uit Griekenland een Syriër naar de Europese Unie mag sturen. Dat is één van de kernelementen van de vluchtelingendeal tussen de Europese Unie en Turkije.

Diederik Samsom vertelt in gesprek met NRC dat hij met onder meer premier Mark Rutte en de Duitse vicebondskanselier Sigmar Gabriel twee maanden zocht naar de juiste formulering om illegale migratie vanuit Turkije naar Griekenland te verruilen voor een legale weg.

In Nederland is dit het plan-Samsom gaan heten, in de rest van Europa het plan-Merkel. In de concrete uitwerking van het plan blijkt Nederland nu ook een grote rol te hebben gehad. „Gezien het wantrouwen moesten we een manier vinden om gelijk over te steken”, zegt Samsom over de gesprekken tussen Europa en Turkije. Premier Rutte bracht als tijdelijk voorzitter van de EU de gevonden ‘formule’ in bij de onderhandelingen.

In Nederland kreeg Samsom begin maart veel kritiek op zijn publieke oproep om de EU alvast te laten beginnen met hervestiging vanuit Turkije. Vooral omdat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer tegen een voorstel van GroenLinks daarover stemde. Met die ophef was Samsom helemaal niet bezig, zegt hij. „Als je bij alles denkt: ik wil dit alleen maar zonder schade voor de partij, dan gebeurt er echt niks.”