Teruggekeerde Syriëgangster uit Rotterdam opgepakt

IS zou haar toestemming hebben gegeven om het kalifaat te verlaten omdat haar gezondheid erg slecht was.

Roel Visser/ANP

Een 23-jarige vrouw uit Rotterdam is opgepakt toen ze terugkeerde uit het gebied van Islamitische Staat in Syrië. De marechaussee arresteerde haar op 17 maart nadat zij aankwam op Schiphol, dat bevestigt het landelijke parket van het Openbaar Ministerie aan de NOS.

De Rotterdamse zou er lichamelijk slecht aan toe zijn en had daarom toestemming van IS gekregen om zich in Turkije te laten behandelen. Het kwam vervolgens niet tot een terugkeer naar Syrië. De Turkse autoriteiten hielden de vrouw aan bij de grens en droegen haar over aan Nederland.

De vrouw, die van Marokkaanse afkomst is, zou ruim een jaar geleden naar IS-gebied zijn afgereisd. De vrouw wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie en zit vast in de penitentiaire inrichting in Scheveningen. De rechter beslist woensdag of de vrouw langer blijft vastzitten.

    • Bas Tooms