SP-fractie loopt leeg; Merkies is derde die vertrekt

Financieel specialist Arnold Merkies is de derde SP’er uit de huidige fractie van vijftien die zich niet verkiesbaar stelt.

Foto ANP / Bart Maat

Arnold Merkies, de financieel woordvoerder van de SP, gaat stoppen als Tweede Kamerlid. Merkies (47) zit pas sinds september 2012 in de Kamer, maar heeft onlangs partijleider Emile Roemer en de nieuwe partijvoorzitter Ron Meyer laten weten zich niet verkiesbaar te willen stellen voor de volgende parlementsverkiezingen, uiterlijk volgend jaar maart. Vandaag zou hij de fractie inlichten.

Merkies is de derde SP’er uit de huidige fractie van vijftien die zich niet verkiesbaar stelt. Vorige week kondigde Sharon Gesthuizen (40) haar vertrek aan; eerder deed Paul Ulenbelt (63) dat al.

Merkies zegt zich niet opnieuw te kandideren omdat hij het Kamerwerk “wat vluchtig” vindt. “Er spelen zoveel dossiers, dat je er toch vaak alleen maar licht overheen kan scheren. Ik zou wel wat meer de diepte in willen.” In de afgelopen jaren bemoeide Merkies zich vooral met het debat over de bankensector en het tegengaan van witwassen en belastingontwijking. Hij vindt één termijn niet te kort. “Als je mijn tijd als fractiemedewerker meetelt, heb ik 11 jaar in de Kamer gezeten.”

Al bij zijn aantreden had Merkies bedacht niet z’n hele leven in de politiek te willen blijven. Voor hij in 2012 Kamerlid werd was hij zes jaar medewerker van toenmalig Kamerlid Ewout Irrgang. Van de huidige vijftien Kamerleden van de SP, hebben er negen een verleden als fractiemedewerker. Voor hij naar Den Haag kwam werkte de tot econoom opgeleide Merkies bij enkele automatiseringsbedrijven, zoals IBM en CSC.

Vertrek staat los van nieuwe lijn voorzitter

Volgens Merkies heeft zijn vertrek niets te maken met de nieuwe lijn die Ron Meyer wil inzetten, de vorig najaar verkozen voorzitter als opvolger van SP-oprichter Jan Marijnissen. De uit de vakbeweging afkomstige Meyer zou wel wat meer reuring in zijn partij willen – een ‘combinatie van activisme, lef en bestuursverantwoordelijkheid’, zei hij vorig jaar in NRC. Het kan zijn dat daar wat meer uitgesproken, zichtbare Tweede Kamerleden bij passen.

Daar heeft zijn besluit om te stoppen niets mee te maken, zegt Merkies. ‘Als ik dat had gewild was ik hoog op de lijst gekomen. Er zijn niet zoveel financieel specialisten in onze partij.’

De in Amsterdam-West woonachtige Merkies is de broer van Judith Merkies, die tot twee jaar geleden voor de PvdA in het Europees Parlement zat.