‘Rusland doodt zes keer meer burgers dan Westen in Syrië’

Dat schrijft Airwars, een organisatie die de luchtoorlog boven Syrië en Irak onderzoekt.

Syrische reddingsdiensten trekken een jongen onder het puin vandaan na een luchtaanval van vermoedelijk Russische straaljagers. Foto Thaer Mohammed / AFP

Hoewel de Russische luchtmacht ongeveer evenveel luchtaanvallen boven Syrië uitvoerde als de door de VS geleide coalitie, zijn bij Russische bombardementen in drie maanden tijd toch ruwweg zes keer zo veel burgerslachtoffers gevallen. Dat meldt Airwars, een organisatie van journalisten die onderzoek doet naar de luchtoorlog tegen IS in Syrië en Irak, dinsdag in een verslag.

Volgens de monitor kwamen in de drie maanden voor oudjaarsdag 2015 tussen de 1.098 en 1.450 burgers om bij 192 Russische luchtaanvallen. Van hen zijn de namen van 1.326 (mogelijke) slachtoffers bekend bij Airwars.

Rusland ontkent

Volgens de organisatie neemt Rusland systematisch burgerdoelen onder vuur, waaronder woonwijken, waterputten, markten, voedseldepots, bakkerijen en hulpkonvooien. Zelf zegt Moskou dat er geen bewijzen zijn dat bij Russische bombardementen boven Syrië burgerdoden zouden zijn gevallen.

Maar ook de door de Verenigde Staten geleide coalitie weigert om toe te geven dat burgers zijn gedood bij haar aanvallen, hoewel het hier om veel minder slachtoffers gaat. Om die reden zal kritiek van Washington en haar bondgenoten vermoedelijk weinig indruk maken op het Kremlin.

Amnesty: mogelijke oorlogsmisdaden

Eerder gaf Amnesty International al een rapport uit waarin harde kritiek op Rusland werd geuit. Moskou zou clusterbommen inzetten boven Syrië, met veel burgerslachtoffers als gevolg. Rusland zou volgens de mensenrechtenorganisatie soms zelfs opzettelijk burgerdoelen aanvallen en zich mogelijk schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

Ooggetuigen uit de Syrische stad Aleppo zeggen ook dat de Russen het op burgerdoelen gemunt hebben. Vorige maand zei de Brits-Syrische journalist en activist Rami Jarrah tegen NRC:

“De Russische bombardementen richten zich alléén op burgers. Ik geloofde het eerst ook niet. Ik dacht dat Rusland wellicht iets meer in zou zitten over burgerdoden dan het regime. Maar toen ging ik naar Aleppo. Je gaat naar een bominslag en je vraagt aan mensen: ‘Welke groep opereert hier, hebben ze hier een gebouw, een checkpoint?’ En de mensen zeggen: ‘Nee, het dichtstbijzijnde checkpoint is drie kilometer verderop.’ ‘Waarom vallen ze hier dan aan?’ ‘We weten het ook niet. Omdat ze ons willen doden zeker?’”

    • Casper van der Veen