Oranje wint op Wembley knap van Engeland

Het Nederlands elftal wint met 2-1. Vincent Janssen luistert zijn debuut op met een benutte penalty.

AZ-aanvaller Vincent Janssen scoort in zijn debuutwedstrijd uit een penalty (1-1).
AZ-aanvaller Vincent Janssen scoort in zijn debuutwedstrijd uit een penalty (1-1). Foto: ANP

In een oefenwedstrijd waarin Oranje diende als sparringpartner van EK-ganger Engeland, was het de bravoure van Vincent Janssen die de doorslag gaf. Op Wembley won Nederland met 2-1.

Bijna 90.000 mensen begaven zich in de stromende regen naar het grootste stadion van het Verenigd Koninkrijk. Vanuit de metro over de Olympische Weg, de brede straat die Londen na de Tweede Wereldoorlog had laten aanleggen door krijgsgevangenen uit het Duitse leger. De Britten werden zich daarvan pas bewust toen Wembley al was omgebouwd tot wat het nu is: een gigantisch stadion dat volledig volstroomde voor een interland waarin Oranje diende als sparringpartner voor een land dat wél naar het EK gaat.

Engelsen favoriet

De rollen waren omgedraaid. Na grauwe jaren in de marge van de Europese middenmoot golden de Engelsen als favoriet en was Oranje oefenmateriaal met oog op het EK. Er heerst zoveel optimisme dat er momenteel zelfs wordt gediscussieerd over de vraag of ’s lands topscorer Wayne Rooney (30) wel voor het EK moet worden geselecteerd. Hij trad dinsdag als tv-analist op bij een wedstrijd die na enkele momenten van opwinding eindigde in 1-1.

Nu hebben de Engelsen Jamie Vardy, de ranke topschutter van koploper Leicester City die op de toppen van zijn snelheid veel weg heeft van een hazewindhond op drift. Pezig bovendien. Zaterdag scoorde hij al via een knappe hakbal, tegen Nederland was het een eenvoudige intikker waarmee hij de Engelsen op voorsprong bracht. Oranje voetbalde gezapig mee en maakte wonderwel gelijk vanuit een strafschop. Spits Vincent Janssen pakte de bal resoluut op en schoot onberispelijk binnen. De bravoure sierde hem, in zijn tweede interland als speler van Oranje.

Een wedstrijd die niets om handen had, maar waarin Janssen ook nog van zich deed spreken met een assist op Luciano Narsingh die Nederland een kwartier voor tijd geheel onverwacht naar de overwinning schoot. Fraaier kon het visitekaartje niet zijn van de speler die bezig is aan zijn eerste seizoen in de eredivisie.

Terwijl Nederland voor het eerst in veertien jaar werd getroffen door een sfeer van negativisme, blijft in Engeland al jaren het succes achter waarop het land rekent. Komende zomer is het twintig jaar geleden dat Engeland de halve finale van een groot toernooi bereikte. Voor het laatst gebeurde dat op het EK 1996, toen Paul Gascoigne nog een uitgekookte middenvelder was en niet de alcoholist die afgelopen week met zijn gehavende gezicht in de Britse tabloidpers verscheen. Een slippertje in een dronken bui. Als vanouds.

Geruststellende gedachte voor de Engelsen: Harry Kane drinkt geen druppel. De topscorer van Tottenham Hotspur is met Vardy een van de spelers die het nieuwe elan symboliseert. Zag Kane zaterdag, toen hij onbewust een eerbetoon bracht aan Nederlands grootste voetballer ooit met een beweging die we kennen als de Cruijff-turn. Hij fopte er twee Duitsers mee, en scoorde.

Eerbetoon Cruijff

Van ander allure was het eerbetoon op Wembley, dat heel de veertiende minuut voor Johan Cruijff applaudisseerde en overdag al was versierd met een grote foto van Cruijff. De Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu legde het duel niet stil, al klapte hij zelf mee toen de bal enkele seconden uit het spel was. Eerder was er een minuut stilte voor de slachtoffers van de terreur in Brussel. “In het voetbal moeten we samen sterk zijn”, zei de omroeper.

Hoewel de Engelse bond trots alvast Panini-plaatjes van EK-deelnemers uitdeelde, gaat niet iedereen mee in de opgeklopte sfeer richting het EK. “Wij zijn geen goede toernooivoetballers”, zegt Henry Winter, chef voetbal van The Times. “Jullie, en bijvoorbeeld ook de Duitsers, zijn veel intelligenter.”

Als voorbeeld wijst Winter naar de keeperswissel die voormalig bondscoach Louis van Gaal toepaste in de penaltyserie tegen Costa Rica op het WK 2014. Hij bracht Tim Krul in voor Jasper Cillessen:

“Als onze bondscoach dat doet, dan moet de eerste doelman per ambulancevlucht terug naar Engeland. Zo’n klap kan hij niet aan. Engelsen zijn mentaal niet sterk. Er is ook altijd het probleem van verveling. De spelers mogen ook nooit het hotel uit. De bond maakt die fout elke keer.”

Volgens Winter is het een voordeel dat een aantal potentiële topspelers nog geen toernooi-ervaring heeft. Zij hebben op voorhand minder last van de druk die er zal ontstaan. Het geldt onder anderen voor Jamie Vardy, die zich ondanks zijn rijzende ster nergens om druk lijkt te maken.

Zoals veel voetballers bezit hij de gave om zijn veranderende status en leven met een totaal andere blik te beschouwen dan zijn bewonderaars. Zij laven zich bijna kinderlijk opgewonden aan het sprookje van de fabrieksarbeider die vijf jaar geleden nog voetbalde met een enkelband en dit seizoen 19 keer scoorde in de prestigieuze Premier League, maar Vardy gelooft het wel. Scoren is zijn werk, zegt hij, en daarna keert hij huiswaarts om te zorgen voor zijn vrouw, kinderen en honden. Daarnaast speelt hij vaak een oorlogsspel op zijn Playstation.

Henry Winter van The Times:

“Aanvallend zit het bij ons wel goed. Maar met onze defensie vraag ik me af of al dat optimisme wel gerechtvaardigd is. We winnen geen kopduels meer. Terwijl dat altijd onze kracht is geweest.”

Tegen Oranje lag het daar niet aan. Het was een avond waarop de pas 21-jarige Vincent Janssen gewoon net iets slimmer was.

    • Fabian van der Poll