Onderhandelingen nieuwe coalitie Oekraïne gestart

De Vaderland-partij van oud-premier Joelia Timosjenko stelt wel voorwaarden aan nieuwe coalitie.

President Porosjenko eerder dit jaar in het Oekraïense parlement. Roman Pilipey / EPA

De partij van de Oekraïense premier Jatsenjoek heeft een akkoord bereikt met de partij van president Porosjenko om een nieuwe coalitie te vormen. Dat meldt de regeringspartij dinsdag aan persbureau Reuters. De partijen komen later bijeen om de voorwaarden van deze hernieuwde coalitie te bespreken. Een derde partij, de Vaderland-partij van oud-premier Joelia Timosjenko, laat aan Reuters weten dat er tien tot vijftien voorwaarden zijn voordat zij een nieuwe coalitie aangaan.

Het zou het einde kunnen betekenen van de maandenlange politieke crisis in het Oekraïense parlement. De steun voor Jatsenjoek is gekelderd sinds de Maidan-protesten van 2013. Oorzaak is een diepgaand meningsverschil tussen de brede pro-Europese regeringscoalitie - die daardoor uiteen viel - over de uitvoering van het door het Westen geëiste hervormingsbeleid. De hervormingen komen maar moeizaam op gang en de armoede neemt toe in het land.

Volodimir Grojsman, momenteel nog voorzitter van het Oekraïense parlement, moet het premierschap overnemen van premier Jatsenjoek om een einde te maken aan de voortdurende ruzies tussen Jatsenjoek en president Porosjenko. Die onenigheid verlamt de regering meer en meer waardoor buitenlandse geldschieters het vertrouwen begonnen te verliezen. Grojsman geldt als een bondgenoot van Porosjenko.

Ontslag minister

De Oekraïense minister Abromavicius van Economische Zaken nam vorige maand ontslag uit onvrede over de corruptie en het uitblijven van hervormingen. Volgens Abromavicius zetten het apparaat van de president en een parlementariër uit diens partij hem onder druk bevriende functionarissen te benoemen. Een motie van wantrouwen aan het adres van Jatsenjoek volgde in de weken daarop, maar kreeg niet genoeg steun.

Micheïl Saakasjvili, oud-president van Georgië en nu gouverneur in de zuidelijke provincie Odessa, is onder Oekraïners favoriet om Jatsenjoek op te volgen. Saakasjvili noemde Jatsenjoek herhaaldelijk een handlanger van de oligarchen. In Odessa voert hij tot genoegen van de bevolking een harde strijd tegen corruptie. Veel Oekraïners zien de Georgiër als een hervormer die niet tot de besmette kring van de Oekraïense elite behoort. Voorlopig houden de gevestigde partijen Saakasjvili echter buiten de deur.

    • Bas Tooms