Nieuwe Westen is geen Molenbeek

Anti-terreuractie In een beheerste actie werd in Rotterdam zondag een terreurverdachte opgepakt. De buurt legde de politie geen strobreed in de weg.

Meerdere straten in Rotterdam-West werden zondag afgezet in verband met een actie waarbij een terreurverdachte en drie Algerijnen werden aangehouden. Foto Peter de Krom/Hollandse Hoogte

Er dansen rode lichtjes op het pand aan de Mathenesserweg in Rotterdam. Die komen van de sluipschutters, die ertegenover op de daken liggen. Ze mikken op het appartement van een Algerijn, die eerder op de paaszondag in Rotterdam West is gearresteerd. Maar de flat blijkt leeg, de mannen met bivakmutsen van de landelijke anti-terreureenheid komen onverrichter zake weer naar buiten. De inwoners van de omliggende flats waren al uit voorzorg geëvacueerd maar de explosievenhonden vinden geen bommen. Na de honden komen de rechercheurs, die het appartement de komende uren binnenstebuiten zullen keren.

In een omvangrijke operatie die het OM omschreef als een „voorbeeld van goede samenwerking”, zowel nationaal – OM, AIVD en politie – als internationaal, arresteerde de Nederlandse politie een terreurverdachte op verzoek van Frankrijk. Hoewel het een ingrijpende en omvangrijke politieactie in het hart van een Rotterdamse woonwijk was, betekent dat niet dat er grote zorgen zijn dat de stad een terroristisch broeinest is. De 32-jarige Fransman Anis B. wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanval in Frankrijk, niet in Rotterdam, zegt het OM.

De Fransen kwamen hem op het spoor nadat ze afgelopen donderdag Reda Kriket arresteerden in Frankrijk, die een grote rol zou hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs afgelopen november. Een Nederlands telefoonnummer leidde naar Anis B., die eerder met Kriket in Syrië zou zijn geweest, melden Franse media.

Vijftien arrestaties en een vrijlating:

Geld, drugs, munitie

Vrijdag kwam het verzoek om Anis B. op te pakken. De veiligheidsdiensten in Nederland hadden B. al snel gelokaliseerd, maar er werd gewacht op een geschikt moment om hem op te pakken. Liefst buiten, want wapens en explosieven zijn geen uitzondering in verblijfplaatsen van terroristen. B. is gearresteerd toen hij uit een pand aan de Burgemeester Meineszstraat naar buiten kwam, samen met twee Algerijnen (43 en 47 jaar). Later is nog een derde, 35-jarige Algerijn gearresteerd. Daarop volgden politie-invallen in het appartement waar B. verbleef en de woning van de Algerijn aan de Mathenesserweg. In de flats zijn geld, drugs en munitie gevonden, geen wapens of explosieven.

Er is geen aanwijzing dat de drie een aanslag in Nederland voorbereidden, zegt het OM

Ook in Rotterdam kan iets gebeuren

Anders dan in Brussel, bij de recente arrestaties in Molenbeek, wordt de politie geen strobreed in de weg gelegd. Enkele tientallen mensen kijken toe van achter de politielinten, de helft journalisten. Bij de omstanders overheerst een laconieke verbazing. Het komt wel erg dichtbij zo, hoor je om je heen. Hoewel hij het niet had verwacht, in deze buurt, is het naïef om te denken dat er in Rotterdam niets zou kunnen gebeuren, zegt een 23-jarige Marokkaanse Nederlander.

West, meer specifiek de wijk het Nieuwe Westen, staat bekend als een gemengde maar al geruime tijd populaire woonbuurt in Rotterdam. In de gemeentepolitiek wordt het wel een ‘bakfietswijk’ genoemd, maar hoewel er zeker bakfietsen rondrijden en er onlangs een nieuwe vrije school is geopend, kent de wijk ook nog wel de nodige drugscriminaliteit.

De bedoeling is om Anis B. zo spoedig mogelijk aan Frankrijk uit te leveren, zegt een woordvoerder van het OM. Als B. zich niet tegen uitlevering verzet, kan dat binnen enkele dagen. „En anders duurt het wat langer, maar het gebeurt hoe dan ook.”

De andere drie zijn aangehouden als terreurverdachten, en er moet nu nader worden onderzocht of de mannen zich aan meer schuldig hebben gemaakt dan aan het tijdelijk onderdak verlenen aan een ‘broeder’ zonder al te veel door te vragen.

Burgemeester Aboutaleb, die dinsdagavond een bijeenkomst bijwoont om verontruste omwonenden te informeren, riep de Rotterdammers op alert te blijven. „Geef liever een verdacht signaal te veel door dan te weinig”, zei de burgemeester.

    • Elsje Jorritsma