Nationale-Nederlanden moet betalen in woekerpoliszaak

De verzekeraar heeft niet genoeg informatie verstrekt, wat zwaar telt in honderden nog lopende woekerpoliszaken.

Exterieur van het hoofdgebouw van NN Group (Nationale Nederlanden). Foto Martijn Beekman / ANP

Verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) moet compensatie betalen in een woekerpoliszaak. Dat heeft de geschillencommissie van klachteninstituut Kifid besloten. Deze uitspraak betekent veel voor de honderden woekerpoliszaken die nog lopen.

De gedupeerde had niet voldoende informatie gekregen van de verzekeraar over de kosten van de beleggingsverzekering bij het sluiten ervan in 1997. NN moet de kosten van een beleggingsverzekering vergoeden en een hogere vergoeding geven voor het hefboom- en inteereffect, oordeelde de geschillencommissie. Bij dit effect moet bij dalende koersen meer worden betaald voor een meeverzekerd overlijdensrisico.

Uitspraak Europese Hof

In een eerdere uitspraak uit 2013 was al bepaald dat NN tekort was geschoten in haar informatieplicht. NN beriep zich daarna op de uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 29 april 2015 waaruit zou blijken dat zij niet verplicht was informatie over de eerste kosten te geven. Deze uitspraak leidt echter niet tot beperking van de informatieplicht, oordeelde de geschillencommissie.

Volgens woordvoerder van Kifid Thom Hoedemakers is dit de eerste zaak na de uitspraak van het Europese Hof die hieraan getoetst wordt in Nederland.

Informatieplicht

De naleving van de informatieplicht telt zwaar in zaken over woekerpolissen. De geschillencommissie heeft nog drie andere uitspraken in andere individuele zaken gedaan in de bulk van ruim vierhonderd individuele woekerpolisklachten die bij het Kifid in behandeling zijn.

In twee van de drie zaken, tegen Aegon en Vlieg Adviesgroep Alkmaar, zijn de verzekeraars in het gelijk gesteld. Zij verschaften wel genoeg informatie. In een zaak tegen ABN Amro is de vordering van de consument wel deels gehonoreerd omdat de bank niet voldoende informatie verstrekte.

    • Menno Sedee